Hoppa till huvudinnehållet

Framtidsplaner smids på Rottneros park som öppnat för säsongen

Publicerad:
Magnus Holmvik, vd och trädgårdsmästare för Rottneros Park
Magnus Holmvik, vd och trädgårdsmästare för Rottneros Park Foto: Pia Holmström

I Rottneros park som säsongsöppnade under lördagen är det lätt att hålla coronaavstånd. I den 22 hektar stora parken tillåts 11 000 människor att vistas samtidigt. Här smids också framtidsplaner.

Direkt när Rottneros park säsongsöppnade blev det en tät ström av besökare. Vackert väder och vetskapen om att Sverige är på väg att öppna upp gjorde att många kände att det var som vanligt igen.

Många barnfamiljer

Förra säsongen blev Rottneros parken ett ställe som många hemestrare ville besöka.

– Vi märkte redan innan pandemin att väldigt många från Stockholm och Skåne åkte hit. Det var som om de tyckte att Värmland var exotiskt. Sedan har det fortsatt. Förra sommaren kom det inga norrmän, inga gruppresor och mycket förre pensionärer hit. Men istället kom jättemånga barnfamiljer, säger Magnus Holmvik, vd och trädgårdsmästare för Rottneros park.

Elin och Carl Drejhammar från Lene i Kils kommun med barnen Nils 8 år och Lina 6 år var en av alla barnfamiljer som besökte Rottneros Park på säsongsöppningen
Elin och Carl Drejhammar från Lene i Kils kommun med barnen Nils 8 år och Lina 6 år var en av alla barnfamiljer som besökte Rottneros Park på säsongsöppningen Foto: Pia Holmström

Marja i Myrom

Det har varit mycket att göra inför säsongsstart.

–Det är som alltid att parken är färdig i juni och står som mest i blom i juli-augusti. Vi håller på än och planterar ettåriga växter. På grund av frostrisk kan vi inte sätta ut allt än.

I juli blir det ”Tisdagar i parken” som arrangeras tillsammans med Rottneros parks vänner.

– Det startade vi med ifjol och det var väldigt populärt. Marja i Myrom kommer bland annat hit och målar på plats en av tisdagarna.

Lekpark

Inför säsongsstarten har man rustat upp den stora lekparken som tidigare hette Nils Holgerssons äventyrspark.

– Den har vi rustat upp ordentligt framförallt ur säkerhetssynpunkt. Det slet ju väldigt hårt på den förra året när det var så många barn här.

Bo Öhman , Hallstahammar och Kim Krantz Persson Västerås besökte Rottneros park och berättade att de var imponerade av det de såg
Bo Öhman , Hallstahammar och Kim Krantz Persson Västerås besökte Rottneros park och berättade att de var imponerade av det de såg Foto: Pia Holmström

Breddar menyn

Nytt är också att man tagit konsulthjälp för att bredda menyn i caféet.

– I framtiden är tanken att Spegelsalen ska ingå i detta. Det är en upplevelse att komma hit och maten ska vara en del i detta. Vi ska också söka serveringstillstånd för öl, vin och cider.

Stor skördefest blir det den 5 september, sista dagen parken har öppet för enskilda besökare.

– Vi har häftiga saker på gång där, men allt är inte klart än.

Investering

Det har gjorts stora investeringar på utsidan av Spegelsalen genom projektet Cupido som leds av Länsstyrelsen i Värmland.

– Det är belysning på fasad, träd och skulpturer som styrs via en dator som gör att man kan ha olika färger på belysningen. Det här är något som man kan ha på bröllopsfester, men även vid höstevenemang och den julmarknad som vi ska ha i år. Det här blir ett sätt för oss att kunna förlänga säsongen.

Julmarknaden ”Jul i parken” blir Rottneros parks första julmarknad.

– Det blir den tredje advent och det är någonting vi ska satsa stort på. Det ska bli någonting som hela Värmland vill komma till; en gammaldags julmarknad med mycket för barn, säger Magnus Holmvik.

Artikeltaggar

Magnus HolmvikRottneros parkRottneros parkSunne kommunTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.