I elfte timmen söker bup sjuksköterskor, undersköterskor och skötare till ett ätstödsteam som ska hjälpa patienter med ätstörningar i sommar.
Anki Nordmarker är verksamhetschef för bup och säger att hon i bästa fall hoppas på sex sjuksköterskor och dubbelt så många undersköterskor eller skötare till teamet.
– Vi tror snarare att vi får tre sjuksköterskor, säger hon.
Till det krävs i så fall sex undersköterskor eller skötare.
– Det behöver vi verkligen få till för att klara av det och vi måste klara av det. Det här är svårt sjuka patienter, det finns inget val.
Varför ett ätstödsteam?
– Därför att patientgruppen har ökat i antal och svårighetsgrad och vi har i dag inte möjligheter inom Region Värmland att ge det här stödet, som de behöver under sommaren i första hand, på annat sätt.
Tanken är att teamet ska jobba från den 14 juni och åtminstone augusti ut. De patienter som kommer dit är de svårast sjuka.
– Vi har också centrum för ätstörningar, men det räcker inte till och vi har i dag flera patienter med den här problematiken på andra bup-kliniker i landet.
Får hem patienter
Under sommaren räknar Anki Nordmarker med att regionen kan behöva ta hand om patienter som i dag är inlagda i andra regioners slutenvård. Bup i Region Värmland har i dag ingen egen slutenvård.
Teamet ska jobba på dagtid, både vardag och kanske också helg, beroende på hur behoven ser ut och hur det går med rekrytering av personal.
Även om det är kort varsel har bup enligt Anki Nordmarker fått in en del intresseanmälningar för tjänsterna.
Borde ni inte ha tänkt på behovet inför sommaren lite tidigare?
– Jo, det kan man tänka, men vi har jobbat på på både bup och centrum för ätstörningar med att bemanna upp på andra sätt.
Anki Nordmarker säger att de här patienterna ofta brukar må bättre under sommaren, men att samma trend inte syns nu. Hon tror att pandemin är en förklaring och räknar inte med några snabba effekter då restriktionerna sakta lyfts med start nästa vecka.
Söker psykologer
NWT har tidigare berättat att trycket på bup ökade i fjol, både i form av fler och sjukare patienter. Den trenden fortsätter även i år. Till det har bup läkarbrist och behöver även fler psykologer.
– Vi har fått en påfyllnad där i samband med att vi har fått psykologprogrammet på universitetet. Där hyser jag god tillförsikt faktiskt.
Har ni några vakanta psykologtjänster i dag?
– Vi har annonser ute nu så att det har vi, ja. Och sedan jobbar vi på att utöka också.
Anki Nordmarker upprepar vad hon tidigare sagt till NWT:
– Det är väldigt viktigt att det går fram till människor att när man är i stort behov så kommer man att få hjälp.
Men när svåra, akuta fall går före får andra vänta.
– Vi måste göra medicinska prioriteringar för att hjälpa de mest utsatta.
Är inte risken att de med lindrigare besvär får värre problem när de får vänta?
– Jo.
Har ni sett det?
– Jo, så blir det ju också.
Hur tänker du att bup ska ta sig ur den här situationen?
– Vi går in i en ny organisation under hösten för att förbättra patientflödena, öka kvaliteten i vården, men också förbättra, arbetsmiljön för dem som jobbar. Det är tufft att jobba med de här barnen, som inte mår bra.
Till det kommer att bup får mer pengar.
– Vi har fått beslut om en utökad ekonomisk ram, vilket känns väldigt lovande. Vi kommer också att få medel för att kunna se över hur vi ska jobba ihop med första linjen.
Under hösten öppnar bup också en slutenvårdsavdelning.
– Vi jobbar för att starta neuropsykiatriska utredningar i egen regi. Det kommer nog att dröja till efter årsskiftet, säger Anki Nordmarker och fortsätter:
– Vi jobbar kraftfullt skulle jag vilja säga, för att göra förbättringar, öka tillgängligheten, öka patientflödet, förbättra arbetsmiljön och ge Värmlands barn och unga i behov av psykiatrisk vård den vård de behöver.
Läs tidigare artiklar:
Läkarbrist och stress – så beskriver facken läget på bupBup får flera miljoner extra – läget ”otroligt oroväckande”Högt tryck på bup: ”De som söker är mer sjuka”