Jakobssons galácticos – så gick det till

Publicerad:
I januari 2019 skrev Joakim Nygård på ett treårskontrakt med Färjestad. Det nya kontraktet är dubbelt så långt. Foto: FREDRIK KARLSSON

Joakim Nygård är klar, Färjestad och Peter Jakobssons fjärde drömnamn är i hamn.

Det är en glad general manager som nu kan gå på helgledigt.

– I helgen blir det kanske en golfrunda, det ska jag unna mig, säger han efter att ha säkrat upp Joakim Nygårds tjänster i sex säsonger.

Voyce: ”Färjestad har en sak i sikte – guldet ska hem till Karlstad igen”

”Peter Jakobssons galácticos” är inte en helt oäven etikett att sätta på det hela. 13:e forward in i en uppställning som redan innan var något i hästväg blir Joakim Nygård – och där kommer han förbli en lång tid framöver.

– Joakim Nygård skriver på för sex år i Färjestad BK. Det är det längsta kontraktet i Färjestads historia och således det längsta jag har skrivit, säger Jakobsson, och fortsätter:

– Jättekul att få hem ”Jocke” Nygård. Han var en av de bästa spelarna SHL innan han åkte över och det jag tycker att han visade i höstas innan han åkte över igen.

Unikt är det. Sex år har bara skrivits vid två tidigare tillfällen i SHL-historien, Joel Lundqvist och Per Ledin kritade på varsina kontrakt i slutet på 00-talet.

Vad är det som gör att ni vågar skriva ett så långt?

– Killen är född 1993, han är 28 år och har, peppar peppar, varit väldigt skadefri när det gäller de där tunga bitarna som knän, ljumskar, axlar och så vidare. Han har en väldigt fysiskt bra kropp, det spelar väldigt stor roll när man tittar på ett så långt avtal.

Samtidigt erkänner Jakobsson att friskheten långt ifrån är huggen i sten:

– Allt kan hända, det kan bli skador och skavanker under en så lång tid. Men ”Jocke” Nygård är väldigt vältränad och symmetrisk i sin kropp. Vi känner oss trygga med ett sånt avtal.

Guld i FBK lockade mest

Sex år är en grej som sticker ut. Men att det är skrivet med en spelare i sin absoluta ”prime” utan några som helst klausuler är en helt annan nivå.

Joakim Nygård kan därmed vara Färjestads utan några claims från utlandet till och med säsongen 2026/27.

– Det är klausulfritt, ett rakt sexårskontrakt utan några outs åt några som helst håll.

Vad gör det med pengarna i kontraktet?

– Jag ska vara helt ärlig och säga att alla killar som har förlängt sina avtal och som kommer hem kunde ha valt att spela någon annanstans i Sverige och fått bättre betalt. Självklart har de bra betalt här, men hade de bara spelat för pengarna hade gått vidare till andra föreningar och ligor. De har kommit hem för att de vill spela för och vinna guld med Färjestad BK, det gäller ”Jocke” också.

Linus Johansson, Joakim Nygård, Daniel Viksten och Jesse virtanen firar ett mål säsonen 2018/19, att få göra just det ihop igen var något som lockade för samtliga.
Linus Johansson, Joakim Nygård, Daniel Viksten och Jesse virtanen firar ett mål säsonen 2018/19, att få göra just det ihop igen var något som lockade för samtliga. Foto: FREDRIK KARLSSON

Draghjälp från ”Lilliz” och Wikstrand

Daniel Viksten, Michael Lindqvist, Jesse Virtanen och Victor Ejdsell valde att stanna i Färjestad. Linus Johansson, Marcus ”Lilliz” Nilsson, Mikael Wikstrand och nu Joakim Nygård valde att komma ”hem”.

Det är inte utan att man undrar vilken sorts magi Peter Jakobssons knän besitter.

Hur gick förhandlingen till?

– ”Jocke” har ju vetat om att vi är intresserade. Vi har aldrig slutat ha en dialog, oavsett om han varit på andra sidan. Men någonstans i slutet av säsongen började den kontakten bli lite mer intensiv när Wikstrand och ”Lilliz” skrev på. Man behöver någon som skriver på först och vågar ta tag i taktpinnen, det tycker jag att Wikstrand har gjort. Jag vet att ”Jocke” är väldigt tight med några av de killarna och att ”Lilliz” har tjatat, tjatat, tjatat. Jag får tacka grabbarna för all hjälp.

Principen ”folk drar folk”?

– Lite så är det så klart. Det är det jag menar med att någon måste börja och säga ”nu gör vi det här grabbar”. Wikstrand tog som sagt taktpinnen på ett väldigt bra sätt, det är nyckeln till att vi har kunnat plocka på med alla.

"En forwardsplats till”

Med Nygårds ankomst tickar forwardsantalet upp till 13, målvaktssidan är spikad och på backsidan inväntar man fortfarande besked om Albert Johansson vara eller icke vara.

– Vi har sagt att vi vill gå in i säsongen med 14 forwards så vi tittar absolut på en forwardsplats till.

Är det en kille högt upp eller långt ner?

– Det får vi se vad som finns där ute, vi får avvakta och titta på det, säger Jakobsson.

På backsidan har man tre par som det ser ut nu, men även där finns som sagt en plats kvar.

– Albert är frågetecknet, skulle han stanna så är vi nöjda där här och nu. Jag tror inte att vi får ett besked där förrän efter VM. Det skulle vara fantastiskt att få behålla Albert Johansson ett år till i vår organisation. Jag tror att han blir väldigt taggad och laddad när de här killarna kommer hem och sätter lite färg på gänget här. Det kittlar nog för honom att vara kvar också.

Så byggdes laget

Konturerna till ”Peter Jakobssons galácticos” började sättas redan under säsongen, men det har varit en hel del jobb fram till där laget är i dag.

– I och med att vi fick signaler ganska tidigt att det var några som skulle försvinna till NHL, jag tänker på Oskar Bäck och Jacob Peterson, har kontakten med de här intensifierats. Den slutade aldrig, vi hade kontakt med Linus och ”Lilliz” under säsongen inför den 15 februari men kunde kanske inte lösa det ekonomiskt. Men kontakten har aldrig varit borta, vi har haft en bra dialog och sagt att dörren alltid är öppen om de vill komma hem.

Han lyfter, återigen, den interna kommunikationen mellan spelarna som den största nyckeln:

– Mun-mot-mun-metoden höll jag på att säga, de har pratat ihop sig på ett gott sätt och väljer att komma hem. Det känns fantastiskt.

Vad gör det här med er förväntningsmässigt, blir det en extrapress utöver den som alltid finns?

– Ja så är det. Det är alltid en press att vara spelare och ledare i Färjestad. Det är vi själva som sätter den med tanke på historien och den framgångsrika tiden som vi haft. Nu har vi inte varit där framme och nosat på länge. Man kan inte lova någonting, men självklart bygger vi ett lag för att vara konkurrenskraftiga när det drar ihop sig till slutspel nästa vår. Alla som ställt upp runt omkring oss ska ha en stor eloge, allt ifrån våra fans till medlemmar och partners. Det är fantastiskt härligt att vi kan få de här namnen på plats och förhoppningsvis kan vi bjuda på en fantastisk hockey när portarna släpps upp igen.

Klart: Färjestad landar fjärde drömvärvningen – ”Glad, lycklig och stolt”

Artikeltaggar

Daniel VikstenFärjestad BK HerrIshockeyJoakim NygårdLinus JohanssonMarcus NilssonMichael LindqvistMikael WikstrandPeter JakobssonVictor Ejdsell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare