Hoppa till huvudinnehållet

Idrott och politik kan inte separeras i Belarus

Publicerad:
I Riga har borgmästaren Martins Stakis tagit ned regimens nationella flagga och hissat det fria Belarus vit-röd-vita flagga, skriver Christian Holm Barenfeld.
I Riga har borgmästaren Martins Stakis tagit ned regimens nationella flagga och hissat det fria Belarus vit-röd-vita flagga, skriver Christian Holm Barenfeld. Foto: Martins Zilgalvis/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur ser det Svenska Ishockeyförbundet på uttalandet från René Fasel gällande Rigas borgmästare Martins Stakis solidaritetshandling gentemot det belarusiska folket, skriver Christian Holm Barenfeld.

Öppet brev till Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson

Vi har under de senaste dagarna bevittnat handlingar begångna av regimen i Belarus och deras diktator, president Aleksandr Lukasjenka, som saknar motstycke. På Lukasjenkas order har ett civilt flygplan som var på väg från Aten till Vilnius tvingats ned i Minsk, eskorterat av belarusiska jaktplan. När planet var på marken i Minsk greps den regimkritiske journalisten och bloggaren Raman Pratasevitj och hans flickvän Sofia Sapega.

Detta har med all rätt möts av hård kritik från det internationella samfundet och såväl EU som USA och Storbritannien m fl har vidtagit kraftfulla åtgärder och fördömt den belarusiska regimens oacceptabla handlingar.

I Riga har borgmästaren Martins Stakis tagit ned regimens nationella flagga och hissat det fria Belarus vit-röd-vita flagga. Flaggan är sedan 25 år förbjuden av regimen. Den som bär eller hissar den riskerar fängelse.

Så skriver du en debattartikel

Jag förvånas därför, och känner stor olust, när jag tar del av det Internationella Ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasels uttalande, där han kraftfullt tar avstånd från Rigas borgmästare Martins Stakis agerande och uttalande.

Det finns i många fall goda skäl att hålla politik och sport separerade, men i fallet Belarus är detta inte möjligt. Lukasjenka själv är djupt involverad i just landets ishockeylag och alla nationella idrottsförbund leds antingen av honom själv eller av hans nära politiska bundsförvanter. I Belarus är politiken, diktaturens förtryck och sport ett och samma.

Internationella Ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel mötte senast i januari stor internationell kritik när han genomförde ett besök i Belarus och sågs krama president Lukasjenko. Då restes krav på att VM inte skulle spelas i Belarus och efter hårda internationella påtryckningar och krav blev så också fallet. Ett beslut som jag uppfattar att det Svenska Ishockeyförbundet stod bakom och ansåg vara bra.

Med anledning av det som nu sker i Belarus och i kölvattnet av de senaste dagarnas allvarliga handlingar från Belarus regim frågar jag:

– Hur ser det Svenska Ishockeyförbundet på uttalandet från René Fasel gällande Rigas borgmästare Martins Stakis solidaritetshandling gentemot det belarusiska folket?

Christian Holm Barenfeld

Styrelseledamot, Jarl Hjalmarson-stiftelsen

Tidigare riksdagsledamot (M) och ordförande, OSSE:s parlamentariska församlings arbetsgrupp för Belarus

Artikeltaggar

Alexandr LukasjenkoAnders LarssonBelarusChristian Holm BarenfeldDebattEUIIHFIshockey-VMMinskOSSERigaSportSvenska Ishockeyförbundet