Hoppa till huvudinnehållet

Hårda gesällprov för Stenebys möbeltapetserare

Publicerad:
Efter ett par timmars intensiva prov inför en oberoende granskningsnämnd kunde gesällerna på utbildningen till möbeltapetserare pusta ut. Främre raden från vänster Elinor Jonnerby, Östersund, Josefine Rundberg, Göteborg, Sebastian Isemo, Göteborg och Elsa Starkerud, Stockholm. Bakre raden Marcus Lidén, lärare och Lars-Olav Gyldenloewe-Nohr.
Efter ett par timmars intensiva prov inför en oberoende granskningsnämnd kunde gesällerna på utbildningen till möbeltapetserare pusta ut. Främre raden från vänster Elinor Jonnerby, Östersund, Josefine Rundberg, Göteborg, Sebastian Isemo, Göteborg och Elsa Starkerud, Stockholm. Bakre raden Marcus Lidén, lärare och Lars-Olav Gyldenloewe-Nohr. Foto: Tommy Löfgren

Möbeltapetserare är ett gammalt yrke i Sverige som nu är hetare än på länge. De studenter som går ut möbeltapetserarutbildningen i vår har en ljus framtid inom sitt yrke. Kanske extra ljus efter torsdagens gesällprov i lokalerna på Karls Gärde.

– Branschen har aldrig haft så mycket att göra som nu. Samtidigt pågår det en generationsväxling vilket ger plats för de nya möbeltapetserarna, säger Marcus Lidén.

Han är en av två lärare på Stenebyskolans tvååriga högskoleutbildning till möbeltapetserare.

Arbetsmarknaden för möbeltapetserare är ljus. Det pågår en generationsväxling och trenden till återbruk av äldre ting är på uppåtgående.
Arbetsmarknaden för möbeltapetserare är ljus. Det pågår en generationsväxling och trenden till återbruk av äldre ting är på uppåtgående. Foto: Tommy Löfgren

Arbetsmarknaden för möbeltapetserare är bred. Allt från småskalig möbeltillverkning, kulturvård och möbelrestaurering till teaterbranschen..

Opartisk granskning

I torsdags och fredags var Agneta Trybom och Ylva Johansson från Sveriges Tapetserarmästare tillsammans med en opartisk granskningsnämnd på fem personer på plats. Det var första gången det skedde granskning av gesäller i Steneby.

Ylva Johansson och Agneta Trybom, Sveriges Tapetserarmästare var på plats vid Stenebyskolans lokaler på Karls Gärde där gesällprov pågick under två dagar.
Ylva Johansson och Agneta Trybom, Sveriges Tapetserarmästare var på plats vid Stenebyskolans lokaler på Karls Gärde där gesällprov pågick under två dagar. Foto: Tommy Löfgren

De senaste åren har gesällproven ändrats. Tidigare krävdes det 4 500 studietimmar innan provet kunde göras. Numera är det 2 800 timmar som gäller.

Gesällerna hade att visa upp fem färdiga prov och avsluta med att under två timmar klä fyra stolsitsar. Allt under granskande ögon. Dagen avslutades med enskilda samtal med respektive gesäll.

Ett kvalitetsbevis

På fredagen var det fem studenter från Hantverksakademien i Tibro. I torsdags var fyra elever från Steneby plus en redan yrkesverksam. Det var Elinor Jonnerby som arbetar i Östersund. Hon vill marknadsföra yrket bättre.

– Tillsammans med en kollega instiftade jag Nationella tapetserardagen som infaller den 2 september varje år. Då vill vi att alla tapetserare ska göra något för att synas extra, säger hon.

Starta eget

Utbildningen på Steneby innehåller inte bara hantverket utan också förberedelse för att starta eget.

Sebastian Isemo kommer att starta eget företag i Göteborg när han r klar med den tvååriga hägskoleutbildningen vid Steneby.
Sebastian Isemo kommer att starta eget företag i Göteborg när han r klar med den tvååriga hägskoleutbildningen vid Steneby. Foto: Tommy Löfgren

Sebastian Isemo är redan i startgroparna. Han har hyrt in sig i en lokal i Göteborg.

– Jag vill gärna försöka och se om det går. Kanske visar det sig att jag hellre vill vara anställd, säger han.

Ambitionen hos alla är hög. Några kommer att studera vidare, andra söka sig ut på marknaden direkt.

Artikeltaggar

GöteborgMarcus LidénNöje/KulturÖstersundSkola och utbildningStenebyTibro

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.