Början på pandemislutet

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Ljuva frihet!
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vi börjar äntligen se slutet på coronapandemin, som hållit oss och hela världen i ett strupgrepp i över ett år. Många länder börjar öppna upp och i går så presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten upp en synnerligen välkommen plan i fem steg för att lätta på restriktionerna.

Det har ändå suttit långt inne, och även om Sverige inte haft tillnärmelsevis så hårda restriktioner som många andra länder så har vi dragit benen efter oss när det gäller att också planera för en öppning. Visst kan man förstå att smittläget var osäkert, men man måste bjuda på ljus i tunneln för att folk skall orka hålla i och hålla ut.

Först i slutet av april gavs Folkhälsomyndigheten (FHM) uppgiften att ta fram en plan för återöppnande. Och det var den som i går presenterades av bland andra statsminister Stefan Löfven (S) och FHM:s generaldirektör Johan Carlson. Detta är början på slutet, sade en nöjd statsminister, som väl också hoppas på politiska poänger för det.

Märkbart frånvarande från pressträffen var det resonemang som socialminister Lena Hallengren (S) gav uttryck för för bara en månad sedan om att vi kanske borde vänja oss vid ett "nytt normalläge" som trots allt innebär vissa fortsatta restriktioner. Efter den stora kritiken om att på något sätt vilja permanentera undantagsbestämmelser är det förståeligt.

Noterbart är också att regeringen inte heller nu avser fatta beslut om att förlänga den tillfälliga pandemilagen, som ger regeringen möjlighet att införa flera inskränkningar i våra fri- och rättigheter. Den upphör att gälla i höst och tidigare sade man att man ville förlänga den till januari nästa år. Nu kommer ett sådant eventuellt beslut inte att fattas förrän efter sommaren. Förhoppningsvis är det då redan överspelat då pandemin har klingat av så pass mycket att några skäl inte längre finns.

Alla kurvor pekar åt rätt håll. Smittspridningen går ner, färre är inlagda och färre dödsfall med Covid-19 registreras. Trycket minskar på sjukvården och i Värmland och i många andra regioner har man gått ner från förstärkningsläge till stabsläge. Omkring 45 procent av alla vuxna har också fått åtminstone sin första dos vaccin.

Därför är det läge att börja öppna upp nu. Det talas om att skjuta på lättnader om vi mot förmodan skulle få en rekyl, men borde vi inte också kunna tänka oss att snabba på lättnaderna om den positiva utveckling vi ser accelererar?

Att det vänt nu är egentligen inte så förvånande. Vi såg samma sak förra året. Efter tuffa månader i framför allt mars-april så började det bli bättre i maj och under sommaren var smittläget väldigt lågt. Detta är det normala säsongsmönstret när det gäller luftvägsinfektioner. De härjar när det är kallt och torrt. Det är förmodligen också därför Norrbotten ännu släpar efter smittmässigt. Att ha omfattande restriktioner när smittsamheten är låg, som den blir nu på sommaren, är bara onödigt.

Lägg därtill att allt fler vaccineras och vi kommer att uppnå den flockimmunitet (detta förkättrade och ack så missförstådda ord) som är det enda som kan få bort viruset. Här måste sägas att Europa misslyckats med att vara tillräckligt på alerten för att säkra tillräckligt med doser. Storbritannien, Israel och Förenta Staterna har kommit betydligt längre. Med eventuella nya virusvarianter och mutationer har vi förhoppningsvis lärt oss en läxa att inte dröja med att i framtiden få ut tillräckligt med vaccin snabbt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.