Poddinspelning om värmländska hus: ”Många är hårt renoverade”

Publicerad:
Gustav Bergström och Alfred Skogberg ligger bakom Renoveringsraseriet, en ideell förening som snart blir med podd. Bland de första avsnitten kommer besök i Arvika och Säffle att avhandlas. Här ses de framför KP-huset i Arvika. Foto: Ellen Lindqvist Karsberg

De brinner för att hus och lokaler ska tas om hand, istället för att byta ut saker och låta sopberget växa.

Nu har Renoveringsraseriet besökt Värmland och tittat närmare på byggnader i Säffle och Arvika.

Den ideella föreningen Renoveringsraseriet startades sent 2019. Föreningen jobbar kommunikativt för att påverka fastighetsägare och allmänhet att ta hand som byggnader.

Märker ni att något håller på att hända i frågan eller är det byta ut som går i första hand?

– Både och. Vi märker att det finns ett stort intresse och engagemang i frågan, men samtidigt lever det kvar det gamla att man byter ut. Det måste bli en ändring för det går inte att hålla på så. Sopberget växer och det är ett klimatproblem. Men vi tror att det kommer bli en prestige i att underhålla mer framöver, säger Gustav Bergström, utbildad civilingenjör och expert inom arkitektur och byggnadsvård.

Han är ansiktet utåt för föreningen tillsammans med Alfred Skogberg. Värmlandsbesöket är en del i en poddsatsning som man hoppas kunna släppa lagom till sommaren. Inspelningar görs på plats och det tittas på byggnadsarbete och hur detta har förvaltats.

– Det byggdes många fina hus efter kriget, men många är hårt renoverade, så hus som ursprungligen var eleganta kan se rent anskrämliga ut, säger Gustav Bergström.

– Man ska göra så lite som möjligt och underhålla det man har.

Hur kommer det sig att ni hamnade i Värmland under den här resan?

– Det beror till stor del på att vi följer Värmlandsantikvarien (Terese Myrin som jobbar på Värmlands museum, reds. anm.) på Instragram. Hon skriver framför allt mycket om Arvika.

”Inte snällt”

Någon större kännedom om Säffle och Arvika hade de inte innan besöket, men vad tyckte de om det de fick se?

– I Säffle tittade vi på stadshuset. Otroligt fint och välbevarat, till och med möbler fanns kvar sedan 1954. Vi tittade även på röda bostadshus i tegel och det var inte lika roligt, säger Gustav Bergström.

– Det var utbytta portar, fönster, balkonger. Inte så varsamt renoverat. Det är inte så kul att se när man vet att det kunde ha gjorts bra.

De hus han pratar om ägs av Säfflebostäder, men man kunde inte få till ett samtal på plats. Dock är ett möte planerat innan podden släpps.

– Men så ser det ut på många ställen, att man bytt ut ursprungliga detaljer som portar och fönster, som fått klumpiga karmar och mindre rutor. Det är inte snällt mot arkitekten.

Många byggnader i Arvika föll Alfred Skogberg och Gustav Bergström i smaken. Som cityhuset till exempel.
Många byggnader i Arvika föll Alfred Skogberg och Gustav Bergström i smaken. Som cityhuset till exempel. Foto: Ellen Lindqvist Karsberg

”Många fina hus”

Besöket i Arvikas centrumkärna gjorde dock att mungiporna drogs uppåt. Där tittade man bland annat på KP-huset.

– Arvika har många fina hus, en del fantastiska, men en del har fått fula balkonger och lättmetallfönster, även om det är mer välbevarat här än i Säffle.

Man tittade även, bland annat, på Epa-huset ”som har fina kopparbalkonger, men fula lättmetallfönster” och cityhuset som Alfred Skogberg och Gustav Bergström anser vara så gott som intakt.

– Men det skulle inte skada med en målning av balkongerna, säger Gustav Bergström.

Mer utförliga berättelser kommer i podden som alltså släpps framåt midsommar.

”Om en träport byts ut mot en i lättmetall så har man den tills den måste bytas igen. Om man istället underhåller det ursprungliga så är det en bättre form av förvaltning”, menar männen bakom Renoveringsraseriet.
”Om en träport byts ut mot en i lättmetall så har man den tills den måste bytas igen. Om man istället underhåller det ursprungliga så är det en bättre form av förvaltning”, menar männen bakom Renoveringsraseriet. Foto: Ellen Lindqvist Karsberg

Artikeltaggar

ArvikaBalkongBostad och byggenFastigheterPodcastRenoveringarSäffleSäfflebostäderSamhälleTerese Myrin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare