Nytt projekt: Hagfors ska bli Värmlands industricentrum

Publicerad:
Fredrik Igelström, projektledare, Ola Axelsson, teknisk chef Uddeholm, Per Jonsson,ordförande Teknikcollege Hagfors/Munkfors, Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun, Malin Widerström Feroma Foto: Pia Holmström

Nya projektet Smart industricenter Värmland ska göra Hagfors till nod för utveckling och kompetens inom additiv tillverkning, AI-teknik och robotteknik.

– Det här kommer betyda jättemycket för Hagfors, säger Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun.

Smart industricenter Värmland i Hagfors är ett EU-projekt. Det finansieras till 50 procent av EU-medel, 25 procent av Region Värmland och 25 procent av Hagfors kommun. Projektet drog igång vid årsskiftet och ska pågå till februari 2023.

– Då ska vi ha etablerat Smart Industricenter i Hagfors. Det är målet med projektet. Vi är i uppstart och är i kontakt med företag och organisationer för att rigga projektet. Det har gått väldigt bra för alla har visat stort intresse, säger Fredrik Igelström, projektledare.

Ny teknik

Tanken är att Smart industricenter ska finnas i Teknikhuset i Hagfors som ska byggas.

– Etableringen innebär en test- och demomiljö där företagen kan bli inspirerade av ny teknik och då handlar det främst om automation/robot , smart industri och additiv tillverkning. Det ska vara en fysisk miljö där man kan lära sig om det här, säger han.

Per Jonsson är ordförande för Teknikcollege Hagfors /Munkfors.

– Vi utvecklar Smart industricenter, men samtidigt utvecklar vi skolan för i slutändan hänger det ihop för våran framtid, säger han.

Smart industricenter ska finnas i Teknikhuset som ska byggas intill Älvstranden bildningscentrum.Per Jonsson,Teknikcollege Värmland, Ola Axelsson, Uddeholm AB, Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun, Malin Widerström Feroma Fredrik Igelström, projektledare
Smart industricenter ska finnas i Teknikhuset som ska byggas intill Älvstranden bildningscentrum.Per Jonsson,Teknikcollege Värmland, Ola Axelsson, Uddeholm AB, Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun, Malin Widerström Feroma Fredrik Igelström, projektledare Foto: Pia Holmström

Kompetensutveckling

Tanken är också att det blir kompetensutveckling för personal vid företagen plus att man får möjlighet att rekrytera framtida personal bland studenterna.

Ola Axelsson är teknisk chef vid stålföretaget Uddeholm AB.

– Det sker ett teknikskifte i industrin idag, det kommer jättemycket ny teknik som vi behöver lära oss.Den nya personal vi får in behöver ha den här kompetensen. Även befintlig personal kan få kompetensutveckling, så vi ser jättepositivt på det här.

Han får medhåll av Malin Widerström på företaget Feroma.

– Vi ser också behovet dels hos våran egen personal vi har idag och dels de som kommer till oss att vi får ett kompetenslyft generellt i allt som händer i utvecklingen. Det är viktigt också med ett samarbete mellan företag och skola, det gynnar alla.

Lars Sätterberg återknyter till betydelsen för projektet.

– Det här är ju basnäringen. En bransch som ska vara med måste ju hela tiden utvecklas och få tag på den personal man behöver det är livsviktigt och även få möjlighet att utveckla sina idéer och det ska det här projektet bidra med.

Förslaget: Teknikhuset byggs för 176 miljonerHär föreslås att teknikhuset byggs

Artikeltaggar

Fredrik IgelströmHagfors kommunLars SätterbergMalin WiderströmNäringslivOla AxelssonPer Jonsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare