Hoppa till huvudinnehållet

Grannar kräver åtgärder på vältrafikerad gata på Bellevue

Publicerad:
Trafiken har blivit omfattande på Storkullegatan på Bellevue i Karlstad efter bygget av vårdboendet och seniorboendet Bovieran. Nu vill Linda Holgersson och Sara Westlund och de övriga grannarna att farthinder sätts upp eller att en separat gata dras till boendena. Foto: Lisa Olaison

De boende på Storkullegatan på Bellevue är rädda för att det snart ska inträffa en olycka efter byggandet både av vårdboendet och Bovieran.

– Det är jättemycket trafik dit och längs gatan finns det 14 barn. Nu vill vi att kommunen sätter upp farthinder.

Sara Westlund och Linda Holgersson är några av de grannar som har fått nog av dagens trafiksituation på Storkullegatan.

Den har förändrats kraftigt sedan Karlstads kommun byggde Zakrisdals vårdboende för några år sedan och seniorboendet Boverian med runt 50 lägenheter stod klart i slutet på gatan ifjol.

– Det är väldigt stor skillnad. Förr var det bara lite trafik här, men nu är mycket mer. Personal och besökare och olika typer av transporter, säger Sara Westlund.

Många leveranser

– Ja, det är tvätt- och matleveranser som kommer med lastbilar och dessutom har nästan alla som bor i Bovieran egna bilar. Och allt detta passerar förbi våra hus. Det är ju lite märkligt för detta är en helt vanlig liten villagata, säger Linda Holgersson.

Hennes familj har två barn, 7 och 14 år och Sara Westlunds familj har en fyraåring och lilla Alvin som är sex månader. Även i övrigt är Storkullegatan en gata där det finns många barn och unga. Detta kombinerat med mycket trafik oroar föräldrarna extra mycket.

14 barn längs gatan

– Totalt finns det 14 barn här och det är klart att de leker och rör sig längs gatan. Samtidigt är det många som kör fort trots att det är 30 kilometer i timmen. Vi fick med kommunens hjälp upp blomlådor för ett par år sedan, men det hjälpte inte mycket, säger Sara Westlund.

”Vi har lämnat in det som ett e-förslag. Får det över 50 röster måste politikerna ta upp frågan”, säger Sara Westlund här med sonen Alvin, sex månader.
”Vi har lämnat in det som ett e-förslag. Får det över 50 röster måste politikerna ta upp frågan”, säger Sara Westlund här med sonen Alvin, sex månader. Foto: Lisa Olaison

Det de boende helst vill är att kommunen bygger en separat gata bort till de två boendena från Zakrisdalsvägen, men ett första steg är en enklare åtgärd.

– Vi vill att kommunen sätter upp farthinder och har lämnat in det som ett e-förslag. Får det över 50 röster måste politikerna ta upp det. Hittills har förslaget fått 26 röster, men vi hoppas på fler, säger Sara Westlund.

Avvaktar rösterna

På Karlstads kommun känner man till e-förslaget.

– Folk kan rösta på det till och med den 19 juli och efter det får vi se hur många röster som har kommit in och vilka åtgärder vi väljer att göra på gatan.

– Att sätta upp farthinder är ju en effektiv metod för att få ner hastigheten. Tanken på att bygga en separat gata till boendena är i så fall något som eventuellt vår planavdelning får titta på, säger trafikingenjören Sara Hesse.

Artikeltaggar

BellevueKarlstads kommunSara HesseTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.