Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen satsar – fler unga på boenden ska ge gladare äldre

Publicerad:
Under pandemin har ungdomarna gjort aktiviteter på distans. Här pysslar man åt Gruvans vårdboende. På Pelargården är man glada för alla aktiviteter. Foto: Ung omsorg och Karlstads kommun
Under pandemin har ungdomarna gjort aktiviteter på distans. Här pysslar man åt Gruvans vårdboende. På Pelargården är man glada för alla aktiviteter. Foto: Ung omsorg och Karlstads kommun

Unga värmlänningar som umgås och underhåller de äldre på Karlstads boenden har blivit en succé. Nu satsar man vidare. Efter en smygstart på tre boenden 2018 utökas projektet till kommunens samtliga 18 vård- och trygghetsboenden.

I samarbete med Ung omsorg har Karlstads kommun sedan 2018 satsat på unga inom flera av kommunens vård- och trygghetsboenden. Ett litet projekt på tre boenden utökades först till sex stycken 2019.

Nu går projektet in i en ny fas där kommunens samtliga 18 boenden ska få besök av sällskap i form av unga värmlänningar. Totalt satsar man 3,2 miljoner kronor på utökningen.

– Vi tycker det här är en viktig satsning som stärker kvaliteten för våra boenden. Nu ger vi dem ett ökat utbud av aktiviteter genom ett bra och uppskattat projekt, säger Christian Holm Barenfeld (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

De första åren har varit uppskattade av både boenden och anställda menar Louise Tidestad Vahlne, verksamhetsansvarig på Ung omsorg:

– Vi har fått ett otroligt fint gensvar, det händer någonting roligt och de får aktivera sig, säger hon.

Med den nya satsningen hoppas Ung omsorg kunna erbjuda roliga aktiviteter till fler äldre.

– Man märker hur bra de mår när de får sjunga allsång till gamla svenska låtar, eller bara får ta en promenad och prata med någon.

Ungdomar provar på ny bransch tidigt

Kommunen ser också en positiv utveckling där fler unga får prova på vård- och omsorgsbranschen.

– Det är viktigt att de unga tidigt får prova på hur det är att jobba inom vård. Samtidigt gör de ett viktigt jobb som uppskattas av de äldre, säger Holm Barenfeld.

Anna Blom är enhetschef på Pelargårdens vårdboende som har varit del i projektet sedan 2019. Hon pekar på vikten av att unga får prova på jobb inom vården.

– Det är viktigt att få prova på ett så viktigt jobb tidigt, vi kommer behöva många i framtiden, säger hon.

Ung omsorg vet hur viktigt det är att de unga får komma ut till de äldre.

– Bara att lyssna på de äldre är så uppskattat. De kommer med ett annat perspektiv så samtalen blir så positiva för alla, säger Tidestad Vahlne.

Källa: Ung omsorg

Det här gör Ung omsorg

Ung omsorg anställer unga i högstadieåldern som vill prova på att jobba med vård och omsorg. I Karlstad har man sedan 2018 besökt vård- och omsorgsboenden under främst helger och lov. Tillsammans anordnar man aktiviteter för de äldre som man kan göra tillsammans. Baka, pyssla och sällskapsspel är vanliga aktiviteter. Under pandemin har man anpassat sig för att undvika kontakter och kört digitala frågesporter eller allsång på balkongen.

Artikeltaggar

Christian Holm BarenfeldKarlstadKarlstads kommunVård och omsorgVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.