Ett aktivt och hållbart skogsbruk är en viktig tillgång i klimatomställningen

Publicerad:
Svenskt skogsbruk är hållbart och det är då en självklarhet att det också ska klassas som det, skriver Jessica Polfjärd. Foto: Moderaterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På EU-nivå tror många att det är bättre att skogen skyddas hellre än att hållbart brukas. Moderaterna delar inte den uppfattningen, skriver Jessica Polfjärd.

Det svenska aktiva skogsbruket är viktigt för omställningen till ett mer hållbart samhälle. Med rätt förutsättningar kan den växande skogen göra större nytta, både genom att binda mer koldioxid och bidra med råvara till nya produkter och för jobb och tillväxt. Det är någonting vi borde främja, både i Sverige och i Bryssel.

Men just nu hotas förutsättningarna för det aktiva och hållbara skogsbruket, både på EU-nivå och i riksdag och regering.

I EU har skogsfrågan länge varit komplicerad. Det är svårt att komma överens i ett samarbete där de flesta länderna knappt har någon skog alls, men där länder såsom Sverige och Finland har mycket skog. På EU-nivå tror många att det är bättre att skogen skyddas hellre än att hållbart brukas. Moderaterna delar inte den uppfattningen.

Samma hot ser vi även i Sverige där regeringen med Miljöpartiet i spetsen hotar äganderätten och förutsättningarna för skogsbruket. Det är inte bara provocerande utan direkt farligt för det svenska klimatarbetet och svensk ekonomi.

Så skriver du en debattartikel

Förslag som innebär att skydda mer skog skulle påverka på den svenska skogsnäringen och, om inte omöjliggöra, åtminstone försvåra den välfungerande skogsvården vi har i Sverige. Det är inte bara ett ingrepp i äganderätten utan innebär sämre förutsättningarna för det svenska klimatarbetet, där skogen är en viktig del. Vi har sett förslag där man inte längre vill klassa biomassa som klimatneutralt och uttalanden där företrädare svartmålar det hållbara skogsbruket.

Det senaste i den långa raden av problem är att många röster höjs för att skogsprodukter inte ska klassas som hållbara. Det är någonting Moderaterna med kraft kommer fortsätta att slåss för – svenskt skogsbruk är hållbart och det är då en självklarhet att det också ska klassas som det.

Det svenska skogsbruket är och kommer fortsatt vara en viktig tillgång i klimatomställningen. Därtill bidrar skogen med jobb och tillväxt och är en av våra absolut viktigaste exporter. Vi behöver också främja innovation och utveckling, så att skogsprodukter kan få nya användningsområden. Här visar svenska företag ledarskap globalt.

Skogen har flera viktiga roller att spela. Att den får chansen att göra det förutsätter dock att svenska politiker står upp för det aktiva skogsbruket och vårt självbestämmande i frågan. Moderaterna kommer alltid att kämpa för det svenska skogsbruket på alla håll, både i Sverige och i Bryssel.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

ÄganderättDebattEUJessica PolfjärdKlimatMiljöpartietModeraternaSkogSkogsbruk

Läs vidare