Hoppa till huvudinnehållet

Efter interna strider – partiledaren lämnar Hela Edas Lista

Publicerad:
Hans Nilsson lämnar partiet som han var kommunalråd för och väljer nu att engagera sig lokalt för Sjukvårdspartiet.
Hans Nilsson lämnar partiet som han var kommunalråd för och väljer nu att engagera sig lokalt för Sjukvårdspartiet. Foto: Jonas Klint

Tidigare kommunalrådet Hans Nilsson lämnar Hela Edas lista efter interna stridigheter. Ambitionen är i stället att ställa upp i nästa val för Sjukvårdspartiet.

– Jag beklagar att det har blivit så här, men jag ser ingen annan möjlighet, säger han.

Hans Nilsson lämnar Hela Edas lista efter tolv år i partiet, vilket SVT Värmland var först att rapportera om. Förra mandatperioden, mellan 2015 och 2018, var han kommunalråd i Eda kommun.

Anledningen är interna stridigheter inom partiet, framför allt när det gäller frågan kring utköpet av tidigare personalchefen och arbetsmiljön på personalavdelningen. Hans Nilsson har både i insändare och på sociala medier framfört kritik om hur kommunen hanterat hela den situationen – och det har inte mottagits väl bland partikamrater som, enligt Hans Nilsson, bland annat sagt åt honom att inte sätta partibeteckningen under insändare eller lägga ut inlägg på sociala medier.

– Jag har engagerat mig starkt för personalen på personalavdelningen och cirkusen runt utköpet av personalchefen. Det har visat sig att inte alla i partiet håller med mig och de har velat att jag ska dämpa mig. Jag tycker att öppenhet är bra och att folk får reda på vad som händer, säger Hans Nilsson.

Tre alternativ

Han säger att han hade att välja på tre alternativ:

– Antingen foga mig i någon sorts kompromiss eller försöka manövrera bort de som jag upplever inte håller den linje som Hela Edas lista haft i alla år. Men en strid inför öppen ridå skulle inte partiet tjäna på, så därför är lösningen att jag lämnar partiet och tackar för mig.

Hur känns det att lämna?

– Det känns såklart jättekonstigt. Jag har varit med i tolv år och fyra av dem var jag kommunalråd. Jag beklagar att det har blivit så här, men jag ser ingen annan möjlighet. Men det är inte slutet utan början på något nytt.

Politisk vilde

Ja, för Hans Nilsson har inga tankar på att lämna lokalpolitiken. Han kommer sitta kvar i kommunfullmäktige som politiska vilde och hans planer är att behålla övriga förtroendeuppdrag i kommunen, bland annat som förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag fick mest personkryss i Hela Edas lista och känner att jag har ett starkt stöd från väljarna. Jag ser inga problem med att sitta kvar på mina poster, jag kommer i alla fall inte självmant att avsäga mig från några uppdrag, säger han.

Sjukvårdspartiet

Till valet 2022 kommer han att ställa upp i kommunvalet för Sjukvårdspartiet. Hans gick med i Sjukvårdspartiet redan för ett antal år sedan och är i dag vice ordförande för partiet och sitter som ledamot i kollektivtrafiknämnden i Region Värmland.

Vad kommer Sjukvårdspartiet att ha för linje i Eda?

– Jag är hittills den enda på den tilltänkta valsedeln eftersom partiet så sent som i går (läs: tisdag) beslutade att ställa upp i kommunvalet i Eda. Så nu kan jag börja värva folk och därefter tar vi fram ett kommunprogram tillsammans. Men alldeles säkert kommer frågorna om att bevara skolor och förskolor stå högt upp på agendan. Behandlingen som nu sker av barn och föräldrar på Droppen är helt åt skogen.

Kommer du försöka locka folk från Hela Edas Lista till Sjukvårdspartiet?

– Det är mycket möjligt. Om de kommer och säger att de är intresserad så kommer jag inte avvisa dem. Det finns väldigt många kloka personer i partiet som också har stöttat mig det senaste halvåret.

Vad tror du om framtiden för Hela Edas Lista?

– Det är inte min sak att sia om. Jag ska göra allt jag kan för att det ska gå bra för Sjukvårdspartiet i kommunvalet.

Kan du tänka dig ett framtida samarbete med Hela Edas Lista?

– Jag stänger inga dörrar för vad som händer efter valet.

Artikeltaggar

Eda kommunHans NilssonPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.