Hoppa till huvudinnehållet

Blev illamående av reportaget – nu vill regionrådet träffa Kevins pappa

Publicerad:
Regionrådet Marianne Utterdahl (SiV) blev berörd av reportaget om Patrik Skog. Nu vill hon träffa honom för ett samtal om psykiatrins och dess framtid.
Regionrådet Marianne Utterdahl (SiV) blev berörd av reportaget om Patrik Skog. Nu vill hon träffa honom för ett samtal om psykiatrins och dess framtid. Foto: Helena Karlsson

Regionrådet Marianne Utterdahl (SiV) blev starkt berörd – djupt illamående, säger hon – av NWT:s reportage om Patrik Skogs erfarenheter av psykiatrin.

Nu vill hon träffa honom personligen.

Kevins pappa om psykiatrins svek: ”Får man inte hjälp i tid, då dör man”

Reaktionerna har varit många och djupa efter NWT:s reportage om Patrik Skog, Kevins pappa, och hans dåliga erfarenheter av psykiatrin i Värmland. Många läsare har berättat om egna svårigheter att få vård, och hyllat Patrik Skog.

Vill diskutera

Den politiska ledningen reagerar också. Redan samma morgon som vi publicerade reportaget i papperstidningen skriver man i ett mail till NWT:

– Värmlandssamverkan (M, C, SiV, KD, L & MP) har reagerat på Patriks Skogs intervju i NWT och Marianne Utterdahl (SiV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden vill gärna komma i kontakt med honom för samtal om hur vi kan fortsätta utveckla psykiatrin i Värmland.

Djupt illamående

Patrik Skog behövde tid att smälta all uppståndelse, men på onsdagen var han redo för en första kontakt.

Kevins pappa Patrik Skog och Marianne Utterdahl ska träffas.
Kevins pappa Patrik Skog och Marianne Utterdahl ska träffas. Foto: Joachim Lagercrantz

– Jag ska ringa honom så fort jag får en lucka, sa Marianne Utterdahl när NWT nådde henne under ett möte.

Hon är både upprörd och bedrövad efter att ha läst NWT:s reportage.

– För det första vill jag säga att jag inte kan läsa detta utan att bli djupt illamående. Det är inga nyheter för mig, för oss som politiker, men Patrik Skog uttrycker sig så fantastiskt bra trots det elände han fortfarande måste vara mitt upp i.

– För det andra har han egna idéer som på ett klockrent sätt sätter fingret på vad som behöver göras.

Hon tycker att Patrik Skogs tankar ligger väl i linje med ett genomgripande förändringsarbete som pågår i Värmland, där regionen och kommunerna gör gemensam sak.

Det är en del av ett stort nationellt systemskifte ska förändra vården i grunden.

– Här finns hopp, säger hon och rekommenderar alla värmlänningar att gå in på Region Värmlands hemsida ”Nära vård”, där man kan ta del av det som är på gång inom psykiatrin, och själv bidra med åsikter i förändringsarbetet.

– Men det är inte, får inte vara bara en målbild för något som ska hända. Detta är något som måste genomsyra vardagen, och varje beslut som tas i den. Och det är viktigt att värmlänningarna får göra sina röster hörda.

Under eftermiddagen fick Marianne Utterdahl och Patrik Skog kontakt, och kunde boka in ett möte.

Artikeltaggar

ArvikaKarlstadKevinfalletMarianne UtterdahlPolitikRegion VärmlandVård och omsorgVärmlandssamverkanVuxenpsykiatri

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.