Hoppa till huvudinnehållet

Anna fixar gratis konsert: ”Fryken blir publikhavet”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Anna Samuelson fixar konsert i Stavik med Nicke Borg, Johan Östling och Plöj-Ingaz, bland annat.
Anna Samuelson fixar konsert i Stavik med Nicke Borg, Johan Östling och Plöj-Ingaz, bland annat. Foto: Karina Johansson

Den 14 augusti planerar Anna Samuelson för en cirka fyra timmar lång konsert med flera artister, däribland Nicke Borg och Johan Östling - hemma på strandtomten i Stavik.

– Jag gör det här eftersom alla längtar efter att kunna göra något gemensamt, men ändå med avstånd. Här blir det möjligt då publiken sitter i sina båtar ute på Fryken, säger hon.

Att detta arrangemang kom till, beror på att Anna Samuelson brukar lyssna på radiokanalen Rockklassiker. Nicke Borg, sångare i Backyard Babies, är programledare och han utlyste en tävling om en spelning hemma i trädgården.

Då fick Anna en idé.

– Jag struntade i tävlingen och mejlade istället och frågade om han ville komma och spela i min trädgård. Det är ju svårt att få till spelningar i och med pandemin, och eftersom jag bor i Stavik, med strandtomt vid Fryken, föreslog jag att folk kan sitta i sina båtar och lyssna på musiken. Fryken blir helt enkelt publikhavet, säger hon.

Anna förväntade sig inte att Nicke Borg skulle svara. Men det gjorde han.

– Då fick jag värsta chocken. Men han tyckte det var en knäpp och rolig idé och tackade ja.

Nicke Borg ska uppträda i Anna Samuelsons trädgård i Stavik.
Nicke Borg ska uppträda i Anna Samuelsons trädgård i Stavik. Foto: "niclas sund"

Planen blev att han skulle spela i trettio minuter. Och då började Annas tankar spinna vidare. För att få folk att vilja åka i sina båtar från exempelvis Torsby, Kil eller Sunne, vill de förmodligen att konserten ska pågå längre än trettio minuter. Vilket ledde till att hon började leta fler artister.

– Då chansade jag igen och mejlade till Johan Östling. Han tyckte också att det var en kul och knäpp idé och tackade ja efter femton minuter. Då fick jag en chock till, säger Anna och skrattar.

Johan Östling ska sjunga, och även sköta snacket under kvällen.
Johan Östling ska sjunga, och även sköta snacket under kvällen. Foto: Lena Edbom

Därefter frågade hon gruppen Plöj-Ingaz och även där fick hon positivt svar.

– För dem tog det bara fem minuter att tacka ja. Nu har jag även pratat med ett rockabillyband men det är inte helt klart ännu och jag räknar med att spelningen pågår mellan 18 och 22. Och får jag napp på fler band, börjar vi ännu tidigare, berättar hon.

Naturligtvis är det inte gratis att ta hem dessa artister. Och inte får Anna inkomster via inträde eftersom konserten ska vara gratis för publiken. Men hon ser bara möjligheter.

– Jag ska inte ha någon publik i trädgården mer än familj och vänner, resten sitter i sina båtar i Fryken, så jag tänkte att jag får samla sponsorer som kan hjälpa till.

Hur kommer det sig att du arrangerar detta?

– I och med pandemin behöver vi alla något att se fram emot. Alla längtar efter att få ha roligt. Att något ska hända och få göra något gemensamt, men ändå med avstånd. Sådana arrangemang är inte så lätta att hitta i dessa tider. Men hit kan alla som vill komma och höra livemusik. Vi kan inte dansa än, men vi kan lyssna och njuta och Fryken är ju hur stor som helst.

Anna har sökt polistillstånd för sitt evenemang. Det är ännu inte klart men hon tror inte att det ska bli några hinder.

– Jag har inget inträde, serverar ingen alkohol och har ingen publik i trädgården utan publiken sitter ute i sina båtar. Det jag gör är att jag låter artister spela musik i min trädgård, säger hon.

Artikeltaggar

Anna SamuelsonBåtarFrykenJohan ÖstlingKonserterNicke BorgNöje/KulturStavik Sunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.