Hoppa till huvudinnehållet

Vitryska luftpirater

Publicerad:
Ryanairplanet kunde till sist landa i Vilnius på söndagskvällen. Foto: Mindaugas Kulbis

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den vitryska regimen har visat sig vara simpla terrorister och pirater sedan de tvingat ned ett civilt flygplan för att gripa en ung oppositionsaktivist. Agerandet måste fördömas på kraftigast möjliga sätt. Vi kan inte tolerera att någon så flagrant bryter mot allt civiliserat umgänge.

Det var i söndags som ett flygplan från Ryanair på väg till den litauiska huvudstaden Vilnius från Aten beordrades att istället landa i den vitryska huvudstaden Minsk. Detta på direkt order av Vitrysslands diktator Lukasjenka och bakom hotet fanns också ett par stridsflygplan av typen MiG-29.

Den officiella anledningen sades vara ett bombhot, men givetvis hittades ingen bomb utan istället den 26-årige regimkritikern och journalisten Raman Pratasevitj och hans flickvän, vilka greps efter tvångslandningen. Hittats är inte rätt ord, för det är uppenbart att han var skuggad av den vitryska säkerhetstjänsten, som fortfarande heter KGB. Sedan 2019 har Pratasevitj levt i exil i Polen.

Ryanairs vd Michael O'Leary säger att de tror att det fanns KGB-agenter med på planet. Irlands utrikesminister, Simon Coveney säger att förutom de gripna så lämnade fem-sex personer planet i Minsk. O'Leary skräder inte orden och kallar det hela för statskontrollerad flygkapning och ett statskontrollerat piratdåd. Den litauiska åklagarmyndigheten utreder det som kidnappning och flygkapning i terrorsyfte.

Detta är inga överord. Med sitt agerande har Lukasjenkaregimen visat att den mäler sig ur det internationella umgänget. Säkerheten för den internationella luftfarten tas på stort allvar och regimen i Minsk har visat att de inte är ett dugg bättre än simpla flygplanskapare och terrorister.

EU:s stats- och regeringschefer som samlades i Bryssel på måndagskvällen fick plötsligt något nytt att diskutera, och fördömandena är kraftiga. Alla verkade eniga om att detta måste mötas med rejäla motåtgärder, som utökade sanktioner. Vitryska flygbolag kommer säkerligen att portas från all trafik inom EU. Storbritannien och Ukraina har redan gjort det. Inte heller flyg till eller över Vitryssland borde få äga rum. Vitryssland har blivit 2000-talets Tortuga.

Länge kunde Lukasjenkas regim leva på att balansera öst mot väst, men sedan den slagit ner hårt mot de massiva protesterna under förra året så har den mer och mer hamnat i skuggan av Ryssland. Därför får vi inte glömma bort Ryssland i det här. Även det landet har på allt fler sätt mält sig ur det internationella umgänget, och förtjänar även det omfattande sanktioner.

Just förhållandet till Ryssland är ett av de ämnen som skall dryftas under EU-mötet. Vi får inte falla undan för deras allt mer nonchalanta beteenden. Bland annat måste EU stå bakom Tjeckien i den diplomatiska konflikt som kommit sedan avslöjandet att ryska agenter låg bakom sprängningen av ett ammunitionslager 2014. Och när det gäller flygsäkerhet så får vi påminna oss om när ryskt luftvärn sköt ner ett malaysiskt passagerarplan över det ryskkontrollerade östra Ukraina 2014.

Det är uppenbart att regimer som den ryska och den vitryska inte längre bryr sig om de regler och konventioner som styr det internationella umgänget. De tror väl att de skall kunna komma undan med det och hunsa oss veka västerlänningar. Därför måste vi visa att vi inte viker undan. Om de blir behandlade som pariastater har de bara sig själva att skylla.

Artikeltaggar

Alexandr LukasjenkoAtenBelarusBrysselEUFlygtrafikKGBLedareLitauenMinskPolenRyan AirRysslandStorbritannienTerrorismTjeckienUkrainaVilnius