Hoppa till huvudinnehållet

Smittspridningen klart nedåt och nu kan 50+ vaccinera sig

Publicerad:
Nu öppnas det upp vaccinationsmöjligheter för en ny åldersgrupp i länet.
Nu öppnas det upp vaccinationsmöjligheter för en ny åldersgrupp i länet.

Smittspridningen går åt rätt håll i Örebro län och hela landet, men än gäller att hålla avstånd och följa tidigare smittskyddsrekommendationer, även för de som är vaccinerade. Nu öppnas vaccinationsmöjligheter för nästa åldersgrupp.

– Smittspridningen går tydligt åt rätt håll nu, konstaterade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen vid Region Örebro läns lägesbild för corona i tisdagens presskonferens.

– Under vecka 20 hade vi ungefär 650 nya fall,det är drygt 300 färre jämfört med veckan innan, sa Rasmussen och det syns en tydlig minskning i alla åldersgrupper.

I en intervju efter presskonferensen säger hon att minskningen troligen är en kombination av olika faktorer:

– Vi såg även förra våren, mot sommaren minskade spridningen trots att vi inte hade vaccinationer. Nu har vi utöver att det går mot sommaren haft ganska skarpa restriktioner och vaccinationer, säger Rasmussen.

Hon nämner också att då vi haft pandemin under lång tid så har en del av befolkningen haft naturlig sjukdom.

Degerfors ligger nu bäst i länet vad gäller fall per tusen invånare, men enligt Rasmussen har smittspridningen skett med förskjutning mellan länen och även mellan kommunerna.

– Snarare är skillnaderna nu mindre än tidigare, säger Rasmussen.

Ta prov

Rasmussen betonade vikten av att fortsätta, som förut, att ta prov i tidigt skede vid symtom eller när man blivit uppmanad som del i smittspårning och hon berättade om de provtagningskit som finns i lådor utplacerade vid alla vårdcentraler i länet dagtid, medan det kvälls- och helgtid finns möjlighet att hämta provtagningskit i alla länsdelar men då inte vid varje vårdcentral.

– I takt med den minskade smittspridningen kommer vi kunna anpassa smittskyddsåtgärderna försiktigt. Men det är inte bara smittspridningen man tittar på, sa Rasmussen och nämnde andra faktorer som stabilitet, att man ligger kvar i gynnsamt läge belastningen i sjukvården, andelen vaccinerade med mera.

Från 1 juni börjar man anpassa med att tillåta fler deltagare vid sammankomster. Rasmussen nämnde också att det öppnas för mindre cuper och tävlingar samt lägerverksamhet, men fortfarande för mindre skala deltagare.

– Privat är det smittbegränsande åtgärder som fortfarande gäller, bara träffa de i sin närmaste krets. Det är fortfarande i nära kontakter, nära miljöer som smittspridningen sker och vi har trots allt 650 nya fall på en vecka, det är fortfarande hög smittspridning i samhället, säger Rasmussen i vår intervju.

Munskyddsrekommendationen gäller till sista maj och därefter fortsatt i kollektivtrafik vid rusningstid.

50 plus

Vad gäller vaccineringen öppnar man nu upp för en ny åldersgrupp, personer födda 1971 eller tidigare. Tider finns, men inte fullt ut än. Om detta berättade vaccinationssamordnare Inger Nordin Olsson.

Hon berättade också att det ser bra ut vad gäller vaccinationsvilja och i hela landet har över 4 miljoner doser getts. I länet har nu 111 000 dos ett getts och 46 000 dos två.

Till de som är skeptiska till att vaccinera sig, säger Rasmussen:

– Vaccination ger ett väldigt bra skydd mot svår sjukdom, det är vägen ur pandemin. Vaccin har getts till många individer, man har hög säkerhetsdata på vaccinerna. Framförallt måste man väga in det här med risken för att bli svårt sjuk och vaccin som kan skydda mot det.

– Man kan också boka tid och ta upp sina funderingar på vaccinationsmottagningen.

20 på sjukhus

Payam Ceghafi, verksamhetschef plastik- och käkkirurgiska kliniken och ordförande för regionövergripande arbetsgrupp för covid-vården, berättade att av de 20 som nu vårdas för covid -19 på länets sjukhus vårdas tre i Karlskoga och lika många på Lindesbergs lasarett och åtta på intensivvårdsavdelning. Han vädjade att allmänheten ska ta ansvar och hålla ut ett tag till.

Gunlög Rasmussen smittskyddsläkare Universitetssjukhuset i Örebro, betonar vikten av fortsatta smittskyddsåtgärder då det trots nedåtgående trend är hög smittspridning i samhället.
Gunlög Rasmussen smittskyddsläkare Universitetssjukhuset i Örebro, betonar vikten av fortsatta smittskyddsåtgärder då det trots nedåtgående trend är hög smittspridning i samhället. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

CoronavirusetGunlög RasmussenÖrebro länRegion Örebro länVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.