Alma Löv museum får lite drygt 1,5 miljoner kronor från Kulturrådet i krisstöd efter ett på många sätt utmanande pandemiår.
– Det kändes helt overkligt att få beskedet, säger Stella Broos.
Som NWT tidigare berättat beslutade Statens kulturråd om nya krisstöd under förra veckan. 1,4 miljarder för ”särskilda behov i kulturlivet” fördelades bland totalt 1800 sökande. Totalt hade 2900 aktörer sökt sammanlagt 3 miljarder.
Ett 40-tal sökande i Värmland nådde ända fram och får dela på drygt 42 miljoner.
Mest fick en rad företag inom produktion, ljus, ljud, biljettsystem med mera. Värmlandsligan toppas av Tickster som får 8,7 miljoner och Nöjesfabriken i Karlstad som får 8,5 miljoner.
Bland renodlade kulturaktörer märks Alma Löv museum som får 1,5 miljoner, men också Kunskapsteatern som får 548 000, Ulleruds Teateraktörer (Gamla kraftstationen i Deje) 405 000, Värmlandsteatern 392 200 och Mårbackastiftelsen 362 700.
Första ansökan
Flera av de andra som står på listan har fått stöd även i tidigare stödomgångar, men för Stella Broos och Alma Löv museum var det premiär.
Stella Broos har drivit Alma Löv museum i åtta år och sticker inte under stol med att det varit tufft många gånger, men sommaren 2020 var något alldeles extra.
– Genom alla år har det på många sätt varit en utmaning att få ihop projektet, inte minst förra året med corona som ställde högre krav. Jag kände i höstas att ska vi kunna fortsätta den här verksamheten?
”Central betydelse”
I vår har hon ändå tagit omtag med sikte på en ny sommar med museet. Förra veckans besked om bidraget blev en bekräftelse och en uppmuntran.
Kulturrådet skriver på sin hemsida att man i den här omgången särskilt prioriterat aktörer som har ”central betydelse för respektive konstområde och som säkrar produktion och arbetstillfällen samt bevarar kompetens inom kultursektorn”.
Självklart är pengarna viktiga och välbehövliga, men beslutet ger också något mer än finansiell förstärkning. Stella Broos berättar att hon blev rörd när hon fick beskedet.
– Det var ett riktigt glädjebesked. Det är ett stort signalvärde också, att ens verksamhet bedöms ha betydelse och det är en uppmuntran att fortsätta och hålla ut. Jag har fortfarande inte riktigt kunna ta in det, säger hon.
Krisbidraget täcker upp för förluster och ger återhämtning och andrum, men tryggar också fortsatt satsning. Nu kan Alma Löv museum anställa de som krävs för att driva verksamheten i sommar och det finns också planer på mer digitalisering och mer utomhuskonst.
– Nu ska vi se till att göra något riktigt bra! säger Stella Broos.
Bygger för fullt
Alma Löv öppnar för säsongen den 19 juni och förberedelserna är igång.
– Vi har kommit ganska långt. Vi bygger för fullt och nästa vecka hoppas jag att sista utställningarna ska komma på plats.
Även inför sommaren 2021 krävs planering med hänsyn till corona.
– Jag hade aldrig någonsin kunnat tro att vi skulle hamna i samma situation den här våren som förra våren, säger Stella Broos.
Museet kommer även i år att tillämpa förhandsbokning, med ett visst maxantal som släpps in per timme. Sen blir det till att ladda upp med handsprit och styra upp flödet av besökare.
I juni väntas dessutom nya, mildare publikrestriktioner träda i kraft, med upp till 50 besökare inomhus och 500 utomhus.
– Så vi borde kunna ha några evenemang under sensommaren i alla fall, hoppas Stella Broos.
KRISSTÖD
Kulturaktörer som får krisstöd
Alma Löv Museum of Unexp. Art 1 548 000
Kunskapsteatern 548 000
Ulleruds Teateraktörer 405 000
Värmlandsteatern 392 200
Mårbackastiftelsen 362 700
Ideella föreningen Arvika Fordonsmuseum 256 700
Riksteatern Värmland 200 200
Figurteaterkompaniet 182 000
Brigadmuseum AB 180 000
Teater DOS 114 100
Konstfrämjandet Värmland 72 000
Värmlands Konsthantverkare 72 000
KKV Värmland 55 100
Filipstads Bergslags hembygdsförening 48 000
Föreningen Ransäterstämman 24 700
Källa: Statens kulturråd