Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören om domarna: ”Vi får ta lärdom”

Publicerad:
Ulf Nyqvist, kommundirektör Karlstad.
Ulf Nyqvist, kommundirektör Karlstad.

När detaljplanen för temaparken på Skutberget upphävdes av mark- och miljödomstolen föll kommunens argument för att säga upp arrendatorerna.

– Vi kommer inte att gå vidare i fråga om arrendeuppsägningarna, säger kommundirektör Ulf Nyqvist.

Fem stugägare kan nu dra en lättnadens suck efter år av oro över att bli uppsagda från sina sommarstugetomter med vattenläge på Skutberget.

– De här uppsägningarna var ju starkt kopplade till att det fanns ett allmänintresse med anledning av temaparken. När det nu faller, då faller många av våra argument för detta, säger kommundirektören Ulf Nyqvist.

Kommunen tar tillbaka uppsägningar på Skutberget

På teknik- och fastighetsnämndens junisammanträde skulle politikerna anta ett yttrande till hyres- och arrendenämnden där tvisten om uppsägningarna har legat för avgörande. Något yttrande blir det nu inte, eftersom målet i arrendenämnden faller.

– Vi drar tillbaka vår talan där.

Arrendatorn Helena Trotzenfeldt säger i en annan NWT-artikel i dag att hon hade övervägt att kräva skadestånd av kommunen om den inte hade tagit tillbaka uppsägningarna.

Skutberget: Arrendatorn Helena tar sista striden mot kommunen

– De har målat in sig i ett moraliskt hörn, säger hon i den andra artikeln.

Ulf Nyqvist svarar:

– Jag kan bara säga att vi har drivit en process där vi utgår från den lagstiftning vi har i plan- och bygglagen. Vi har följt den så det är inga konstigheter med det. Nu har det fallit en dom som går emot, och då drar vi tillbaka det här.

Att sommarstugeägarna på Skutberget får bo kvar är nu helt klart efter ett nytt beslut i kommunen.
Att sommarstugeägarna på Skutberget får bo kvar är nu helt klart efter ett nytt beslut i kommunen.

Ulf Nyqvist säger att kommunens målsättning hela tiden har varit att skapa ett besöksmål för barn och unga som kommunen saknar, för att skapa jobb och intäkter för hotell och restauranger med mera. Han beklagar förlusten av en stor privat investering och jobb.

När det gäller domarna i Förvaltningsrätten och Mark- och miljödomstolen som underkände kommunens underlag och beslut säger han:

– Det är juridiska bedömningar. Det är i många fall inte glasklart vad som är rätt eller fel här. Nu visar det sig att vi har bedömt det på ett sätt och domstolen på ett annat sätt. Då har vi beslutat att rätta oss efter domstolen utan att överpröva det.

Finns det anledning till självkritik på tjänstemannasidan när det gäller hur frågan hanterats?

– Det är alltid lätt att vara kritisk när man sitter med facit i hand. Det är klart att vi också får vara självkritiska i det här. Vi har många kompetenta medarbetare, många som har jobbat hårt med det här. Vi har gjort den här bedömningen, men vi har inte gjort det det enbart själva, vi har haft extern juridisk hjälp och annan extern hjälp. Nu kom vi till ett läge där domstolen gjort en annan bedömning och vi väljer att inte överklaga. Vi får ta till oss det här och dra lärdom.

Domstol säger nej till detaljplanen - stopp för MuminparkenDärför upphävs MuminavtaletSörensen: "Nu behövs en haverikommission”

Artikeltaggar

FörvaltningsrättenMuminlandetPolitikSkutbergetUlf Nyqvist

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.