Hoppa till huvudinnehållet

Fyra värmlänningar utvalda till stor fotoutställning

Publicerad:
Annica Berglund ställde ut på Konstfrämjandet i Karlstad i höstas. Nu till hösten är hon en av utställarna på en stor dokumentärfotosalong på Arbetets museum i Norrköping.
Annica Berglund ställde ut på Konstfrämjandet i Karlstad i höstas. Nu till hösten är hon en av utställarna på en stor dokumentärfotosalong på Arbetets museum i Norrköping. Foto: Lena Richardson

257 sökte – 83 valdes ut till en kommande fotoutställning på Arbetets museum. Fyra av dem är värmlänningar.

Annica Berglund, Karlstad, Annika Eriksdotter, Skoghall, Carl-Erik Willman, Värmskog, och Johnny Nilsson, Karlskoga, är de fyra värmlänningar som klarade juryns svåra sållning. De kommer att ha bilder med, när årets Dokumentärfotosalong öppnar i höst.

– Jättekul! Och jag som egentligen inte tänker på mig själv som en dokumentärfotograf. Det var verkligen kul att komma med, säger Annica Berglund.

När hon ställde ut på Konstfrämjandet i höstas var det bilder och glasskulpturer i svartvitt hon visade, men bilden hon skickade in till museet i Norrköping är något annat.

– Den har väldigt mycket färg, rött och orange, ganska starka färger, beskriver hon.

Se mig – bortom selfien

Årets tema är ”Se mig”: ett tema i tiden som för tankarna till sociala medier.

– Det var ett svårt tema tyckte jag, men lite kul också! Det första jag tänkte på var selfies som man ser hela tiden i flödena. Jag hade ingen bild som skrek ut ”se mig”, utan den bilden jag har med är en bild som det finns en ambivalens i, hos personen jag fotograferat, men ändå är det en öppen, oförställd blick, säger hon.

Rekord i ansökningar

Sammanlagt skickades 1345 foton och 45 filmer in, vilket är mer än tre gånger så många som i fjol.

– Juryarbetet har varit både extra svårt och extra roligt i år, med den mängd bilder och filmer som skickats in. Bidragen visade på en stor bredd i tolkningar av temat och många starka berättelser, säger Johanna Haverlind, jurymedlem och utställningschef på Arbetets museum.

Övriga i juryn är Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum och Nils Petter Löfstedt, regissör och fotograf.

Dokumentärfotosalongen har arrangerats i Norrköping sedan 2017 och nytt för i år är att den kommer att visas både där och på Västerbottens museum. Salongen öppnar den 4 september och pågår till 9 januari 2022.

Fotnot: Verk av Annica Berglund kan ses redan i sommar, på en sommarsalong i Brunskog, medan Annika Eriksdotter just nu ställer ut på Konstfrämjandet på Herrhagen, fram till den 29 maj.

Arbetets museum i Norrköping är ett arbetslivsmuseum, som bland annat satsat på dokumentärfoto.
Arbetets museum i Norrköping är ett arbetslivsmuseum, som bland annat satsat på dokumentärfoto. Foto: Peter Holgersson
Hon visar skogen som plats för chock och trygghetMikaels kaosbilder hamnar på museum

Artikeltaggar

AlsterAnnica BerglundAnnika EriksdotterFotograferingKarlskogaKarlstadKonstKonstfrämjandetNöje/KulturSkoghallUtställningarVärmskog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.