Dubbelt nytt auktionsrekord för Lerin: ”Intresset bara ökar”

Publicerad:
Lars Lerins verk ”OK Q8” från 2008, akvarell på papper, 102 x 153 cm, såldes för en bra bit över en halv miljon vid en auktion i Uppsala auktionskammare. Det är med bred marginal nytt auktionsrekord på Lerinverk. Foto: Uppsala auktionskammare

Lars Lerin har nått nya toppnivåer på auktionsmarknaden. Nu är halvmiljonsvallen sprängd – två gånger på samma auktion.

Först raderade ett landskap med hus och björkar ut det tidigare auktionsrekordet och direkt i nästa klubbslag gick en bensinmack på nästa toppnivå.

– Intresset bara ökar, säger Sofie Bexhed.

Hon är försäljningschef på Uppsala auktionskammare, där det sattes Lerinrekord i november i fjol med ett fjordlandskap för 440 000 kronor.

Det var då det högsta auktionspris som någonsin betalats för en Lerinmålning. Inklusive avgifter fick köparen lägga upp 539 000 kronor.

Nu har rekordet spräckts – två gånger om. Också denna gång var det på Uppsala auktionskammare det hände.

Rekord och rekord igen

Vid deras senaste internationella kvalitetsauktion klubbades först ett landskap med hus och björkar för 500 000 kronor. Nytt rekord!

Och sedan, direkt i nästa klubbslag, kom alltså en målning med en bensinmack och raderade ut det purfärska rekordet. 540 000 blev klubbslaget där och inklusive avgifter blir det en nota för köparen på hela 688 500 kronor.

Är toppen nådd nu?

– Nej, det tror jag inte. Han är så otroligt eftertraktad och det är så många som söker verk av honom. Det är nog ingen hausse, utan det är en jättestark efterfrågan och han har successivt klättrat uppåt i värderingarna.

Konstmarknad överraskar

Hon tror också att prisutvecklingen drivs på av den allmänna utvecklingen på konstmarknaden.

– Under senaste året har auktionsmarknaden varit extra stark och det avspeglas säkert också i Lars Lerins prisnivåer. Vi har någon form av pandemieffekt på auktionsmarknaden. Hela konstmarknaden har varit överraskande stark under våren.

De nya, högre prisnivåerna på Lars Lerins verk har också lett till ett ökat intresse för att sälja.

– Så är det ju. Det är därför det kommer ut ganska mycket nu på marknaden. Man ser att priserna går upp och vänder sig till auktionshusen, säger Sofie Bexhed.

Dramatik lockar

Allt av Lars Lerin når dock inte lika högt i prislistorna. För att nå upp till rekordnivåerna krävs något extra:

– Framför allt är det de stora akvarellerna och de som är väldigt kraftfulla i sitt uttryck. De ska ha en dramatisk känsla, säger Sofie Bexhed.

Vid rekordauktionen såldes flera Lerinverk och det billigaste gick för 56 000. Gemensamt för dem alla var dock att samtliga överträffade utropspriserna rejält.

Har ni varit för försiktiga i värderingarna?

– När man sätter utropspriser försöker man inte att pricka den sista kronan, men priserna på Lars’ verk har dragit iväg. Vi har inte dragit upp dem på nya rekordnivåerna, säger hon och tillägger att det varken ska vara lockpriser eller avskräckande höga utrop, utan att man försöker göra en sansad bedömning.

Sedan är det förstås de hugade köparna som avgör vad som är det rätta och rimliga priset.

– Vad blir man mest glad av – pengarna på banken eller en tavla på väggen?

Auktionsfesten fortsätter – nu går 300 Lerin-verk under klubban

Tror rekordet spräcks

Sofie Bexhed ser nya rekordchanser i höst, när det är dags för nästa stora auktion i auktionshuset.

– Det beror helt på vad det är för verk som kommer ut till försäljning till hösten. Kommer det något riktigt bra verk är det inte alls omöjligt att det blir ett nytt rekord igen.

En bild på en skimrande bensinmack i mörker och ett landskap med björkar och hus fick budgivningen att nå nya höjder.
En bild på en skimrande bensinmack i mörker och ett landskap med björkar och hus fick budgivningen att nå nya höjder. Foto: Uppsala auktionskammare

Artikeltaggar

AuktionerHammaröKarlstadKonstKonstnärLars LerinNäringslivUppsalaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare