Kan gå sju veckor mellan doserna

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det kan gå sju veckor mellan de två doserna av Pfizer/Biontechs och Modernas respektive vaccin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten (FHM) har förlängt det rekommenderade tidsspannet mellan de två doserna av covidvaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna.

Anledningen är den fortsatt höga smittspridningen, enligt myndigheten.

"Därför är det viktigt att så många som möjligt kan vaccineras med dos 1 snabbt för att få ett bra skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19. Det förlängda intervallet förväntas bidra till att minska smittspridningen", lyder en förklaring på FHM:s hemsida.

Rekommendationerna på hemsidan ändrades för ett par dagar sedan, vilket har uppmärksammats av bland andra Jönköpings-Posten, Expressen och vården i flera regioner.

Enligt produktbeskrivningen som går ut till vårdgivarna ska den andra dosen ges efter tre veckor, men myndigheternas rekommendationer har förändrats efterhand. Även om det skulle gå lite längre tid än sju veckor behöver vaccineringen inte börjas om, enligt FHM.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.