Hoppa till huvudinnehållet

Glamping och hemester håller campingbranschen levande

Publicerad:
David Nordentjell, chef på Bomstadbaden, ser fram emot en hektisk sommar.
David Nordentjell, chef på Bomstadbaden, ser fram emot en hektisk sommar. Foto: Helena Karlsson

Nyfrälsta campare lyckades inte bara hålla branschen flytande under corona-året utan har också bidragit till ett skifte mot lyx och flärd. Koncepten hemester och glamping lockade nya målgrupper till campingarna och stereotyperna om flipflops och dass är döda, menar David Nordentjell, chef på Bomstadbaden i Karlstad.

Jämfört med många andra inom svensk turistnäring klarade sig de svenska campingplatserna bra under 2020, enligt branschorganisationen Svensk camping.

Trots att stängda gränser blev ett hårt slag för många campingar i Värmland har det också lett till att intresset för semester på hemmaplan, stugliv och husvagn har ökat.

Både för Bomstadbaden i Karlstad och Sommarviks camping i Årjäng ser bokningsläget positivt ut inför sommaren.

– Vi går mot bättre tider, nu ser man äntligen ljuset i tunneln, säger Amanda Thorell som är platschef på Sommarvik i Årjäng.

Tappade norrmännen

En vanlig sommar på Sommarvik är i stort sett alla säsongsgäster norrmän. Pandemin innebar därför ett enormt tapp vilket, enligt Amanda Thorell, var väntat. Vad som däremot kom som en överraskning var mängden värmlänningar som passade på att upptäcka sina lokala rivieror.

– Känslan är absolut att det är många som provar camping för första gången nu under pandemin vilket är kul. En del som bokar ber om lätta platser och förklarar att det är deras första tur så de är inte vana att backa med husvagn.

Husvagnsboom

2019 var ett rekordår för campingarna, 2020 var mörkt och 2021 pekar mot lovande siffror och levande campingar.

David Nordentjell, Bomstadbadens ägare, vittnar också om en husvagnsboom.

– Vad var råden under pandemin? Jo, håll avstånd, håll avstånd, håll avstånd. Inga hotell eller bed and breakfasts kan erbjuda lika stora och öppna ytor som en camping. Så med tanke på det, men också flygskammen, har camping blivit väldigt populärt.

Han berättar också att campingarna i dag når nya målgrupper.

– De som tidigare åkte på charterresor eller bodde på hotell i Stockholm kommer hit nu. De ställer högre krav på standarden och får oss att utvecklas. Frågar man gemene man vad en campingstuga är tänker de inte på det vi har byggt nu, stora hus med Marbodalkök, badrum och altan.

Campingstugorna på Bomstadbaden har blivit lyxigare.
Campingstugorna på Bomstadbaden har blivit lyxigare. Foto: Helena Karlsson

Glamping

På Bomstad är det nu de stora stugorna som bokas först, trots att priset är tredubbelt vad de gamla stugorna kostar.

– Det har förändrats snabbt. Folk vill lägga ut på Instagram att de tältar men ändå sova i Hästensängar vilket gör att det byggs för glamping.

Även Amanda Thorell bekräftar skiftet. På Sommarvik har det byggts glampingtält, alltså glammiga lyxvarianter av de annars klassiska tälten, för den nya målgruppen.

– Camping är mer populärt nu så vi lockar fler målgrupper och de förväntar sig mer lyx helt enkelt.

Artikeltaggar

Amanda ThorellBadBomstadbadenCampingDavid NordentjellFritid och livsstilHemesterPandemiSemesterSommarSommarviks ABTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.