Värmlandstoppen – hela listan!

Publicerad:
Böcker av värmländska författare är något som krönikör Anrell håller högt. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den värmländska litteraturen mår förbaskat bra.

Jag kastar mig över bok efter bok och är det inte bra så är det sensationellt och är det inte sensationellt så är det små mästerverk.

Här är Värmlandstoppen 2021 – hela listan.

1. Anna Kölén – Ingen kommer att tro dig

Anna Köléns romandebut beskriver på en alldeles strålande elegant och modern prosa allt från Arvikas sexuella uppväxtmiljö till Stockholms innerstadsvärld och eftersom vi vet att Anna inte bara har erfarenheter från sitt jobb på Dramaten utan också av Jean-Claude Arnault så är ju trovärdigheten enorm när hon skildrar övergrepp och underliggande strömningar i tiden före och efter metoo.

Anna skildrar bussvägen hem från Arvika station med linje 103 och eftersom vi alla vet att den går åt Klässbol/Stömne-hållet så är det ju exakt sånt man vill läsa. I Stockholm befinner hon sig inte bara på Riche utan också i Älvsjö, så för mig personligen är ju det här hela den lokala kostcirkeln.

Extra pikant är skildringarna av Arvika och Citykonditoriet – ständigt i världslitteraturen numera – och torget där Fågelmannen ersätts av en lokal operasångare och superkändis som visar drag av, antar jag, Arnault men kanske också av lokala sångare.

Anna Kölén var en av dem som berättade anonymt om Arnaults griserier i DN när hela historien rullades upp. Hon var ett offer som fick sin återupprättelse. Med ”Ingen kommer att tro dig” debuterar hon med vad som definitivt är en av årets bästa svenska böcker.

Ljudboken läses av Katharina Cohen som är briljant i sin halvnaivistiska ton.

2. Helén Wigh – Järnmärkt

Helén Wighs Filipstad noir är sensaionell. Herregud, vilken skröna, vilken berättare. Det är en deckargåta med brutalt vardagsliv berättat från gruvbyn Persberg och polis och sjukvård i Filipstad, mitten 1800-tal. Östra Värmland – laglöst land.

Den är som en blandning av Niklas Natt och Dags Bellman noir med 1793 i spetsen men också med stänk av Där kräftorna sjunger av Dela Owens med ett berättande om kvinnors kamp för ett värdigt liv. Stora öden. Starka karaktärer.

3. Peter Nyström & Peter Mohlin – Den andra systern

Mohlin & Nyström är tillbaka med andra deckaren där Karlstad åter är brottsplats. Det här är rena rama operan där blodet flödar på Löfbergs och Bergvik. Många olyckliga kvinnor och oroliga män. Mycket bra. Karlstad är nya Ystad. Minst. Hela Sverige älskar Mohlin & Nyström.

4. Karin Wik – Skolan

Debutant från Hammarö som skriver en äkta kriminalprosa, med visst djup, om en skola som påminner till lika delar om Lundsberg som om nån dysfunktionell Waldorf-klinik. Mobbing, ond bråd död, spänning, skuld och lagom utbränd lokalredaktör. Väntat oväntade skurkar.

5. Tina Thörner – Livet i 180 knutar

Tina Thörners memoarer är ändå årets kanske märkligaste bok. Den är skriven av min gode vän Anders Nilsson ihop med Tina Thörner och det är en traditionell memoarbok som berättar om uppväxt och uppvaknanden och den bjuder bland annat på en skilsmässoskildring som är ganska halsbrytande a la Norén. Skildringen av det nattliga uppbrottet är stor litteratur, förbanne mig.

Speciella är inslagen av metoo. Bland annat blev Tina utsatt för män som drogade ner henne i Monaco och hon räddades enbart av lojala medarbetare. Hon berättar också om vilka team som haft uslast ledning med manliga chefer som är mer pigga på övergrepp än väggrepp.

Tina bjuder också på lite inverterad metoo; Colin McRae rycker hon upp kilten på för att inspektera om han har kalsonger under. Och en annan man som visat uselt ledarskap kramar hon om pungen på så att han blir helt handlingsoförmögen. Grab them by the balls, som Trump skulle sagt.

Tina är tuff.

Väldigt tuff. Simply the best.

6. Lars Andersson – Nu

Fantastiskt märklig bok där Karlskogas Dostojevskij tar tempen på tidsandan och utan att någon riktigt vet hur han hamnat på valsedeln är han vald som SD-politiker. Litteratur på klassisk nivå där praktiskt taget ingenting händer – sida efter sida. Och ändå är det hur gastkramande som helst med lagom kvinnotokig huvudfigur.

7. Ninni Schulman – Dagen är kommen

Veckans mest lästa ljudbok – i hela Sverige. Ninni knyter ihop sin Hagforssäck med sjunde boken och den är som vanligt blandat helmysig och helpsykotisk med ond bråd död och ljuva kramar. Innehåller även spår av lagom deprimerad lokalredaktör, skitjobbig redaktionschef och lagom karltokig polis. Precis som det ska va. Stilrent slut.

Reservation: I veckan släpps Mia Skäringers nya ”Maria – En kvinnlig komikers dagbok” och den kan självklart skaka om hela den här topplistan.

Veckans musik

Mina Arvika-kompisar Edgar & Strandberg har släppt sitt debutalbum ”0570” och det är ju skamlöst bra popmusik i Winnerbäcks och môra-Pers efterföljd. "Värmland i regn" är magi men allt är bra. Don’t miss!

Artikeltaggar

ÄlvsjöAnna KölénBergvikFilipstadHammaröHelén WighHelgKarin WikKarlstadKrönikorLars AnderssonLitteraturLöfbergsMensMia SkäringerMonacoNinni SchulmanPersbergPeter MohlinPeter NyströmTina ThörnerVärmlands länVärmlandstoppenYstad

Läs vidare