Hoppa till huvudinnehållet

Vindkraftsplanerna i Höljes – elnätet räcker inte till?

Publicerad:
Aktionsgruppen Nej till vindkraft i Höljes träffade bolaget som vill bygga vindkraftspark. ARKIVBILD Foto: Morgan Bäckvall

Naturområden med stor artrikedom och för kort tid för samrådsyttrande, det var ett par argument som aktionsgruppen Nej till vindkraft i Höljes la fram på ett möte med bolaget Fred. Olsen Renewables under torsdagen.

Men enligt Ellevio räcker inte elnätet till för en vindkraftsutbyggnad. Det kan dröja till 2030 innan kapacitet uppnåtts.

När planerna om en vindkraftpark på Röknölen i Höljes blev kända startades omgående en aktionsgrupp. Under onsdagen träffade aktionsgruppen representanter för vindkraftsbolaget i motorbanans lokaler i Höljes.

– Det var vi i aktionsgruppen som hade samråd. Men sedan ska det vara samråd med befolkningen också, säger Joe Bengtsson, företrädare för aktionsgruppen Nej till vindkraft i Höljes.

– Vi tycker att samrådsunderlaget de presenterar är väldigt tunt. Det mer ett tyckande och tänkande. Det sa vi till dem, säger Joe Bengtsson.

– Det här är området i Höljes är nog kanske ett av Värmlands mest betydelsefulla markområden med artrikedom, med naturreservat och Natura 2000-områden. Något som de tycks ha bortsett ifrån är att det dessutom är otroligt stora myrmarker.

Kapaciteten i det värmländska elnätet har nått max, enligt Svenska kraftnät.
Kapaciteten i det värmländska elnätet har nått max, enligt Svenska kraftnät. Foto: Morgan Bäckvall

Nu anordnas en utställning i Folkets hus i Höljes som öppnar under fredagen och synpunkter ska ha inkommit senast 15 juni.

– Vi vände oss emot att det är väldigt kort om tid. Synpunkter ska vara inne på två veckor. Man kan ju tänka sig här uppe att det är många fritidshusägare, norskar, holländare och tyskar som inte har möjlighet att komma och se på den här utställningen. Vi har begärt att de ska förlänga tiden.

Ellevio tvingas att säga nej till ny storskalig elproduktion i Värmland. Det beskedet kom i höstas från Svenska kraftnät. Det kan få påverkan på vindkraftssatsningar såväl i Höljes som övriga Värmland till år 2030, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är långsiktiga i våra satsningar. Vi vet inte när vi kan driftsätta vindkraft i Höljes. Vi måste tillsammans med Ellevio få ta den dialogen, säger Gustav Nordström, vd för Fred. Olsen Renewables.

Om mötet i Höljes under torsdagen säger han:

– Det föll sig naturligt att träffa aktionsgruppen när vi ändå skulle göra utställningen. Att de är emot vindkraftsparken har vi förstått. Men jag tycker det var ett bra möte med en god ton i diskussionerna. När det samrådsunderlaget så är det översiktligt, inte komplett.

Artikeltaggar

EllevioHöljesJoe BengtssonMiljöNäringslivNej till vindkraft i HöljesTeknik och vetenskapVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.