Hoppa till huvudinnehållet

Värmland – en plats för hållbart kreativt företagande

Publicerad:
Vårt fina landskap har alla förutsättningar att vara en bra plats att driva företag på, skriver Lennart Bryntesson.
Vårt fina landskap har alla förutsättningar att vara en bra plats att driva företag på, skriver Lennart Bryntesson. Foto: Miljöpartiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I Miljöpartiet gillar vi företagande – och vi tänker vara med och ge vårt fina och rika näringsliv i Värmland ännu bättre förutsättningar, skriver Lennart Bryntesson.

Jag heter Lennart. Jag gillar företagande. Under nästan 40 år har jag ägt och drivit företag på landsbygden utanför Årjäng. Vi gjorde kanske inte så stort väsen av oss lokalt i Värmland – men vi sålde produkter för musik och kultur i hela Skandinavien, Ryssland, olika länder Mellanöstern och Asien. Jag vill påstå att vi var det företag i Nordmarken med tydligast internationella profil. Nu har jag sålt företaget och ägnar mig åt kommunpolitik i Årjäng och att vara ordförande i Miljöpartiet i Värmland.

Vårt fina landskap har alla förutsättningar att vara en bra plats att driva företag på. Vi ligger centralt mellan Oslo, Stockholm och Köpenhamn. Vi har snabba och enkla vägar till beslutsfattare. Vi har låga kostnader för mark och lokaler. Vi har bra arbetskraft som inte ständigt vill flytta och hoppa mellan olika attraktiva jobb – som i storstäderna.

Vi har en underbar miljö att erbjuda våra anställda. Och Gardermoen är en utmärkt internationell flygplats när vi behöver möta affärskontakter i andra delar av världen – en flygplats som inte kostar oss skattebetalare ett öre.

Så skriver du en debattartikel

I Miljöpartiet gillar vi företagande – och vi tänker vara med och ge vårt fina och rika näringsliv i Värmland ännu bättre förutsättningar. Här är mina tio punkter jag och Miljöpartiet tänker driva för att utveckla värmländskt näringsliv.

● En väg in när det gäller näringslivskontakter i våra kommuner – och utbildning av förtroendevalda i näringslivsfrågor. Företagare måste veta vem de ska prata med.

● Fortsatt bredbandsutbyggnad. Många vill driva företag på vår landsbygd. Då behövs bra och snabb t bredband som gör att man från värmländsk landsbygd kan vara digitalt närvarande i hela världen.

● Bra möjligheter till vidareutbildning av personer mitt i livet som vill utbilda sig för den arbetsmarknad vi har i dag. Det gäller också våra nyanlända som är en viktig arbetskraftsreserv och potentiellt stor tillgång för oss.

● Bra vägar och kommunikationer. Kollektivtrafik som tar hänsyn till arbetsplatser och tider när produktion börjar och slutar.

● Krav i offentlig upphandling på att köpa närproducerat. Volymer i storleksordning som vi kan bemästra, begripliga upphandlingsunderlag, krav på korta transporter och sociala och miljömässiga krav där vi ofta kan konkurrera med producenter i andra länder.

● Stöd till företagare när det gäller generationsväxlingar.

● Kunskapshöjande aktiviteter när det gäller kooperativa företagsformer. Det är en företagsform vi använder oss för lite av. För många unga skulle det ligga rätt i tiden att driva företag i kooperativ form och för anställda kan det också vara intressant att ta över en rörelse tillsammans när den gamle ägaren vill dra sig tillbaka.

● Sänkt skatt för riktigt små företag, vilket gör att fler vågar starta egen firma och långsiktiga regelverk som är stabila över tid.

● Mer pengar till regeringens initiativ genom klimatklivet, industriklivet och arbetet med grön omställning. Här har vi i Sverige en chans att bli världsledande.

● En stor satsning från Sveriges och Norges regeringar på snabb järnväg Oslo-Stockholm 2.55. Det skulle sätta Värmland i centrum och göra oss till Norges naturliga fot in i EU:s inre marknad. Och sträckningen västerut från Arvika ska naturligtvis dras den rakaste vägen – med stationer i Töcksfors och Mysen innan man når Oslo.

Lennart Bryntesson

Pensionerad företagare i Årjäng och ordförande i Miljöpartiet Värmland

Artikeltaggar

BredbandDebattEUFöretagandeJärnvägKlimatKollektivtrafikKommunerKommunikationerKooperationLandsbygdLennart BryntessonMiljöpartietNärproduceratOslo GardermoenOslo-Sthlm 2.55SkatterTågtrafikVärmlands län