Nya lättnader i Norge nästa vecka

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Norges statsminister Erna Solberg berättar om hur framtiden ser ut i Norge.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Nästa vecka tar Norge nästa steg i sina restriktionslättnader. Då får större grupper träffas och alkohol kan serveras till midnatt, meddelar statsminister Erna Solberg (H). Men hon kan inte lova att det blir möjligt att åka utomlands på semester i sommar.

Norge kommer att lätta på de restriktioner som har införts för att bromsa spridningen av coronaviruset i fyra steg. Det första togs i mitten av april, då reglerna mildrades i områden med låg smitta. Nu anser regeringen att tiden är mogen för nästa steg.

– Regeringen anser att det är motiverat att gå vidare med återöppningen den 27 maj. Då går vi till steg två, säger statsminister Erna Solberg på en presskonferens.

Lokala skillnader

Då kan kommuner med låg smittspridning själva fatta beslut om huruvida förskolor och skolor kan öppna för mer undervisning på plats. Den fysiska undervisningen kommer också att öka vid högskolor och universitet.

Dessutom tillåts servering av alkohol till midnatt och större grupper får träffas i offentligheten. Men i kommuner med högre smittspridning kan de lokala restriktionerna komma att vara tuffare än de nationella reglerna.

– Vi går in i en period med större skillnad på smittskyddsreglerna, säger Solberg.

Senare under fredagen kommer myndigheterna i Oslo att meddela vad som gäller kring bland annat utskänkningstillståndet i huvudstaden.

Norsk semester

När det gäller resor utomlands förlängs avrådan från icke-nödvändiga resor till den 1 juli. Utrikesminister Ine Eriksen Søreide (H) hänvisar till hälsomyndigheternas råd om att fler i befolkningen bör vara vaccinerade innan grönt ljus ges för utlandsresor.

Solberg kan inte lova att det kommer att gå att resa utomlands på semester i sommar.

– Vill du har förutsägbarhet så är vårt råd att planera för en norsk semester, säger hon.