Hoppa till huvudinnehållet

Mer mörkande om skolan

Publicerad:
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Linnéa Wannefors/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Man kan undra hur det står till med den interna kulturen och arbetsmiljön på både Skolverket och utbildningsdepartementet efter den senaste tidens avslöjanden om hur det inför riksdagen och allmänheten mörkats om bland annat de svenska Pisa-resultaten.

Först så avslöjades det, genom Riksrevisionens granskning, att alltför många utrikes födda exkluderades från att delta i de internationella Pisa-proven. Därmed så blev de svenska resultaten bättre än de annars skulle ha varit. Men detta ville inte regeringen berätta.

Det är dock inte det enda som mörkats. Häromdagen så framgick det att man ville undanhålla information från en moderat riksdagsledamot. Sveriges Radios Ekoredaktion hade fått tillgång till en sms-konversation mellan Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och statssekreteraren på utbildningsdepartementet Erik Nilsson. Bakgrunden var att Skolverket fått en fråga från Kristina Axén Olin, som är Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, om tidsplanen för införandet av digitala nationella prov.

Generaldirektören ville först höra med departementet innan han svarade. Och statssekreteraren mer eller mindre instruerade honom att mörka det faktum att tidplanen 2022 inte håller, och istället svara något undanglidande. Vilket också skedde. Varför kan man ju undra, då själva förseningen skulle ha blivit uppenbar efter ett tag ändå. Annat än kanske att just nu skydda den hårt ansatta utbildningsministern Anna Ekström (S), som själv var Skolverkets generaldirektör fram till statsrådsutnämningen 2016.

Just hur är förhållandet egentligen mellan utbildningsdepartementet och den underlydande myndigheten? När det gäller Pisa-resultaten står ord mot ord när det gäller ett möte mellan generaldirektör Fredriksson och Ekström den 2 december 2019, enligt den granskning som nu görs av riksdagens konstitutionsutskott, KU. Fredriksson säger att han då informerade ministern om den höga exkluderingsgraden av utlandsfödda, men det förnekas av Ekström.

Det finns allvarlig kritik mot Ekström för att hon skall ha ljugit när hon tidigare hävdat att hon inte kände till innehållet i två interna PM på sitt eget departement om just Pisa-resultaten. Ett halvår efter att hon läst den första promemorian hävdade hon inför riksdagen att hon inte hade någon information om att för många elever undantagits. Nu har hon dock erkänt att hon läste den i december 2019 i samband med att Pisa-resultaten trumpetades ut.

En som inte fått läsa promemoriorna är Peter Fredriksson. När Skolverkets generaldirektör frågades ut i riksdagens utbildningsutskott i går så uppgav han att han inte känt till dem. Det är anmärkningsvärt att trots all tid som förflutit så har man från utbildningsdepartementets sida inte funnit någon anledning att delge den informationen med den ansvariga myndigheten. Där kallar man det bara för "internt arbetsmaterial".

De som blir lidande av allt detta kroniska mörkande från utbildningsdepartementet och Skolverket är förstås eleverna i den svenska skolan. Om man döljer problem så blir de självklart mycket svårare att åtgärda.

Anna Ekström förtjänar all kritik hon kan få, och det är inte osannolikt att den blir hård från KU efter granskningen.

Artikeltaggar

Anna EkströmKristina Axén OlinKULedareModeraternaPeter FredrikssonRegeringenSkolpolitikSkolverketSocialdemokraterna