Hoppa till huvudinnehållet

Intervju Ivar Arpi: En rak höger

Publicerad:
Jag tror att konflikten mellan stad och land kommer att bli en ännu större grej. Det handlar om olika livsstilar, men det handlar också om hur resurser fördelas, säger Ivar Arpi.
Jag tror att konflikten mellan stad och land kommer att bli en ännu större grej. Det handlar om olika livsstilar, men det handlar också om hur resurser fördelas, säger Ivar Arpi. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag tror också att det finns många som är beredda att betala extra för det lokalt producerade. Det är en investering i den egna omgivningen, säger Ivar Arpi.

Han lämnade en fast anställning som ledarskribent på Svenska Dagbladet för att bli podd- och videochef, och sedan chefredaktör på Bulletin. Där sade han upp sig efter en uppmärksammad strid med majoritetsägarna. Nu blir Ivar Arpi sin egen genom ett nyhetsbrev på nätplattformen Substack. Han kommer också ha en egen podcast med gäster.

När SNB intervjuar Arpi sitter han i fritidshuset på landet. Han berättar att han som självständig opinionsbildare bland annat kommer att titta mer på frågor som rör konflikten mellan stad och land.

”Det var en av de saker jag hade velat arbeta med på Bulletin. Jag tror att konflikten mellan stad och land kommer att bli en ännu större grej. Det handlar om olika livsstilar, men det handlar också om hur resurser fördelas. Jag märker skillnaden när jag sitter här på landet och skriver jämfört med när jag är i storstaden. Här går inte att ta elsparkcykeln till affären och om jag ringer polisen vet jag att de är en timme bort.”

Arpi ser att många svenska orter varit förlorare under de senaste årtiondena. Han rekommenderar filmen Goliat från 2018 som han tycker fångar något av den känsla av uppgivenhet som finns på många gamla bruksorter. Han tycker inte att det varit en bra utveckling och hoppas på att se fler företag som åter öppnar produktion i Sverige.

”Det finns liberaler som tyckte att det var ”kreativ förstörelse” när fabriker tvingades stänga och jobben flyttade. Och visst, det gjorde säkert någon i Stockholm rik. Men nu upptäcker fler och fler att det faktiskt spelar roll var en vara tillverkas. Jag tror också att det finns många som är beredda att betala extra för det lokalt producerade. Det är en investering i den egna omgivningen.”

Ivar Arpi har under sin journalistkarriär tidigare skrivit för liberala, moderata och liberalkonservativa ledarsidor. Men nu när han är sin egen vill han inte ha en politisk beteckning.

”Jag är konservativ på många sätt men inte på alla. Samma sak med liberalismen. Jag tror på marknadsekonomi som praktik. Det är bra om och när det funkar. Men många liberaler tror på att det går att få den perfekta frihandeln eller den perfekta marknaden. Ibland närmar det sig mer en religiös tro. Där är jag inte längre med.”

Men hur känns det för en tidigare ledarskribent att byta till nyhetsbrev som forum för sin opinionsbildning? Arpi tror han är på rätt väg. Han menar att pandemin gjort att vi på våra jobb använder fler nya digitala plattformar och därför skickar färre mejl, vilket i sin tur gör att vi faktiskt läser vad vi får i mejlkorgen.

Anslaget i ett nyhetsbrev blir mer personligt och kan kompletteras med till exempel frågestunder där journalisten samtalar med sina läsare. Dessutom är Rak höger med Ivar Arpi även en egen sajt, understryker han.

"Jag tycker att ledarsidor är en anakronism. De blir som små politiska partier som ska följa en linje. Jag tycker mycket bättre om den amerikanska traditionen där man har kolumnister som är mer personliga. Det ger större frihet för journalisten och mer ärlighet inför läsarna. Många människor hittar nyheter via opinionsbildare som de litar på. Tyckare som jag måste därför arbeta mer som journalister. Vi kan vara både den som ställer frågor och den som bildar opinion. Men det funkar bara om vi är transparenta med våra åsikter samtidigt som vi följer journalistiska principer." (SNB)

Mathias Bred

Artikeltaggar

BulletinCoronavirusetIvar ArpiKonservatismLandsbygdLiberalismMedierNärproduceratSigneratSvenska Dagbladet