Hoppa till huvudinnehållet

Fortum vill riva fyra dammar i Sunnemo

Publicerad:
Fortum vill riva ut  dammar i Sunnemo
Foto: Fortum

Fortum har ansökt hos mark-och miljödomstolen om att få riva Hyttdammen, Kvarndammen, Buskendammen och Sångendammen i Sunnemo i Hagfors kommun.

Anledningen till att Fortum vill riva dammarna är att de inte längre har någon betydande funktion för elförsörjningen.

Fortum äger cirka 240 dammar i Sverige. Men enligt bolaget gör omkring 80 dammar bara begränsad nytta i energisystemet, samtidigt som de kräver regelbundet underhåll. Det är resurser som Fortum hellre vill satsa på investeringar i omställningen till ett mer fossilfritt energisystem.

Fria vandringsvägar

Enligt Fortum är planen att skapa naturliga vattenflöden och fria vandringsvägar för fisk.

– De dammar vi vill riva utgör i dag hinder för vissa fiskarters möjlighet att vandra, föröka sig och söka föda, säger Konrad Enckell, miljöexpert på Fortum i ett pressmeddelande.

I och med rivningarna kommer vattendragen att återfå ett naturligt varierande vattenstånd och en något lägre medelnivå.

– En ny balans infinner sig och den återskapade strandlinjen etableras naturligt av vegetation. Vi vet av erfarenhet från till exempel Acksjön i Klarälvdalen att den anpassningen går relativt fort. Acksjödammen monterades ned för drygt tre år sedan och återhämtningen har nu kommit en god bit på vägen, säger Konrad Enckell.

Enligt Fortum är både länsstyrelsen och Hagfors kommun positiva till Fortums planer på att riva dammarna.

Fortum hoppas på tillstånd att riva ut dammarna i Sunnemo under 2022.

NWT har sökt Hagfors kommuns samhällsbyggnadschef Louise Sjöholm för en kommentar.

Storröding ändrar Fortums planer på dammutrivningS tar strid mot dammutrivningarDammen som alla vill ha bortDamm rivs utStenåldersboplatser funnaIngen rivning av Föskeforsdammen

Artikeltaggar

DammHagfors kommunMiljöSunnemo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.