Hoppa till huvudinnehållet

Stort sug efter värmländska ödehus: ”Vore bra för bygden om det kommer folk hit"

Publicerad:
Arkivbild. Anna Melin Nyström på Skogsmäklarna
Arkivbild. Anna Melin Nyström på Skogsmäklarna Foto: Pia Holmström

Fler söker sig från storstäder till landet och köper gärna hus som är renoveringsobjekt.

– Det finns ett stort intresse för byggnadsvård. Under covid har många upptäckt att man inte kan resa som förut utan vill istället investera för framtiden, säger mäklaren Anna Melin-Nyström, Skogsmäklarna i Ekshärad.

I Ekshärad finns just nu ett typiskt ödehus till salu i Västanberg som är ute till försäljning hos Skogsmäklarna för 425 000 kronor. En gång i tiden var det både post-och bankkontor här. Nu har ägarna bröderna Lasse och Bengt Eriksson beslutat sig för att sälja det.

– Det är säkert 60 år sedan någon bodde där sist, säger Lasse Eriksson.

Ödehuset i Västanberg har inte varit bebott på 60 år
Ödehuset i Västanberg har inte varit bebott på 60 år Foto: Skogsmäklarna

”Bra för bygden”

Det var brödernas pappa som köpte huset med tanke på att rusta upp det, men han gick bort för tre år sedan.

– Så nu tänkte vi att vi sätter ut det till försäljning så det inte förfaller helt, ifall det är någon som är intresserad. För man hör ju att många har fått upp ögonen för gamla hus. Det vore ju roligt om det blir bevarat. Det vore ju bra för bygden om det kommer folk hit, om någon ville bosätta sig där vore det jättebra, säger Lasse Eriksson.

Inomhus i ödehuset i Västanberg finns en del att göra för den händige
Inomhus i ödehuset i Västanberg finns en del att göra för den händige Foto: Skogsmäklarna

Distansarbete

Mäklaren Anna Melin-Nyström berättar om suget efter ödehus.

– Många från städer har upptäckt att det går att jobba på distans på ett sätt som man inte kunnat tidigare. Det gör ju också att man kan bo längre bort och det öppnar nya möjligheter. Många söker också efter sina rötter och plötsligt finns det gårdar som berättar om bakgrunden, det är också en anledning till att många tar sig an gårdarna igen.

Kunskap i byggnadsvård kan man få på många olika sätt.

– Det finns många olika byggnadsvårdsportaler och kurser och det är något som man kan jobba med på olika fronter, så att det kan passa alla.

Det finns även många utländska spekulanter som söker ödehus i Värmland.

– Jag hade två holländska familjer som insåg att de inte kunde turista i Europa på samma sätt. De tyckte istället att det är trevligt att ha ett fast mål där man gör något utvecklande för sig och familjen och som man kan investera i själv och samtidigt upptäcka en ny kultur, säger Anna Melin-Nyström.

Artikeltaggar

Bostad och byggenSkogsmäklarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.