Hoppa till huvudinnehållet

Stilikoner och proffstyckare om svenska OS-kollektionen

Publicerad:
Såhär ser fotbollslandslagets dräkt ut i Tokyo-OS.
Såhär ser fotbollslandslagets dräkt ut i Tokyo-OS. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Såhär ser de ut, de officiella kläderna som de svenska olympierna och paralympiska trupperna ska bära under sommar-OS i Tokyo. Det är japanska Uniqlo som tagit fram kollektionen, som ska stå för ”enkelhet, komfort och funktionell skönhet”. Men vad tycker värmländska modegurus och åsiktsmaskiner om kollektionen?

 • Ceremonikläderna.
  Ceremonikläderna.
 • Tävlingsdress för badmintonspelare.
  Tävlingsdress för badmintonspelare.
 • Lerduveskyttarnas outfit.
  Lerduveskyttarnas outfit.
 • OS-by-kläderna.
  OS-by-kläderna.
 • De formella kostymerna.
  De formella kostymerna.
Giselle Essé Olsson
Giselle Essé Olsson Foto: Lisa Olaison

Giselle Essé Olsson

Entreprenör, frisör, stylist. Driver salongen Cut in Kitchen i Karlstad. Älskar glamour och syns ofta i feminina plagg. Räds inte mönster eller färger.

– Jag hade personligen önskat att man hade vågat mera. Både i färg och snitt på designen. Att man hade vågat och velat blanda starkare toner och blandat olika material i en jacka eller byxa. Sportkläder idag bör signalera mer ”positive vibe”. Sverige är idag ett färgstarkt land, modernt och mångkulturellt. Jag hade önskat se mer av det och att man vågat ”släppa sargen”.

Betyg: 3

Lasse Anrell.
Lasse Anrell. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Lasse Anrell

NWT-krönikör, proffstyckare och sportar gärna mode som visar var han har sitt hjärta. 0570-tröjan är sannolikt Värmlands mest kända krönikör-outfit.

– Tycker nog att OS-kläderna ger ett lite urtvättat intryck. Som något man hittat i H&M:s restlager eller i en tvättkorg hos moster Elsa. Dessutom: var är munskydden? Det är ju ändå 2021.

Betyg: 1

Junior och Lars Lerin.
Junior och Lars Lerin. Foto: Jessica Gow/TT

Manuel ”Junior” Marques Lerin

En av länets mest färgstarka profiler. Klär sig ofta i sprakande färger och mönster.

– Jag tycker att kostymerna är skitsnygga. Övriga kläder är enkla och trevliga, nästan på gränsen till anonyma. Jag skulle ha velat se mer färg och fest.

Betyg: 4

Malin Kling Uddgren
Malin Kling Uddgren

Malin Kling Uddgren

Stabschef på Karlstads kommun och NWT-krönikör. Har sannolikt fler läppstift än det finns dagar på året.

– Men alltså nej. Bara nej. Går det bra i OS i sommar så är det ju i alla fall inte tack vare kläderna. Här har man chansen att skapa något fantastiskt åt människor med midjor och muskler och axlar och grejer, och vad gör man av det?! Jag har köpt festligare kläder på Lidl. INGEN på hela planeten är snygg i kommungubbegrått. INGEN. Och så svenska flaggans färger, vad är det för fel på dem? Istället kör vi tydligen neongult och mittemellantråkblå? På OS-invigning och avslutning i sommar kommer folk sitta och fnissa åt att Australiens outfits ser ut som om en biluthyrningsfirma fått klädbarn ihop med Lundsberg, man kommer tänka att amerikanerna är förutsägbart preppy men fräscha och Kanada kommer väcka en del muntra fniss med sina jeansjackor. När Sverige kommer tågande så kommer ingen känna något alls. Eller jo, jag kommer känna sorg över att ett potentiellt fashion moment förvandlades till modevärldens svar på havregrynsgröt.

Betyg: Fem överkörda paddor

Michael Kallbäck
Michael Kallbäck Foto: Privat

Michael Kallbäck

Fotbollsagent till bland annat flera spelare i svenska fotbollslandslaget. Kallbäck syns ofta i vassa kostymer och sportiga outfits.

– Vilka är det som har gjort det här egentligen? Det ser ut som att alla jobbar på Bauhaus eller något. Jag vete fan vad jag ska säga om kostymerna nästan. Men passformen är som något två storlekar för stort från Dressman. Riktigt beklämmande att se…

Betyg: En given etta.

Solveig Voyce
Solveig Voyce Foto: Tommy Andersson

Solveig Voyce

Sportchef på NWT, närmar sig 40 med raska kliv och säger själv att hon befinner sig i någon form av medelålderskris med nyklippt lugg som bevis. Tycker gärna till om det mesta.

– En enda lång gäspning. Några av tävlingsdräkterna är helt okej, men ceremonikläderna, kostymerna och inte minst kläderna de aktiva ska ha på sig i OS-byn är sensationellt tråkiga. Trycket på ”ledig tid-tishan” skär i ögonen på mig. Aj.

Betyg: 2

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGiselle Essé OlssonMichael KallbäckOSSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.