Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Straffa inte friskolebarn

Publicerad:
Detta skulle göra det svårt för små friskolor att långsiktigt överleva och därmed minska möjligheten för elever och deras föräldrar att välja skola, skriver Andreas Åström.
Detta skulle göra det svårt för små friskolor att långsiktigt överleva och därmed minska möjligheten för elever och deras föräldrar att välja skola, skriver Andreas Åström. Foto: Johan Jeppsson

Att elever också är fria att välja skola istället för att vara begränsade till den skola som ligger närmast bostaden ökar också möjligheterna att bryta segregationen, skriver Andreas Åström.

Svar till Gunilla Svantorp (NWT 11/5).

Gunilla Svantorp (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott, går till angrepp på Almega i NWT den 11 maj med anledning av vårt remissvar på utredningen ”En mer likvärdig skola”. Hon refererar till en olycklig formulering, som vi tagit avstånd ifrån, för att slå mot både oss och sina partipolitiska motståndare.

Värt att notera är att Svantorp inleder sin debattartikel med att konstatera att ”Den negativa kunskapstrenden i svensk skola är bruten...”. Påståendets riktighet är oklar och regeringen har fått kritik för att skönmåla och mörka i samband med Riksrevisionens granskning av hur regeringen och Skolverket har exkluderat barn som riskerat att prestera sämre på provet i OECD:s Pisaundersökning.

Men tillbaka till Almegas ståndpunkt i frågan om likvärdighet i skolan. Almega står självfallet bakom det uppdrag som skolan har när det gäller att kompensera för elevers olika förutsättningar. Den största kompensationen ligger i att skolan är skattefinansierad, vilket gör att alla elever har samma möjligheter till utbildning oberoende av socioekonomisk bakgrund.

Så skriver du en debattartikel

Till det finns en omfördelningsmekanism som ytterligare kompenserar för skillnader i förutsättningar. Att elever också är fria att välja skola istället för att vara begränsade till den skola som ligger närmast bostaden ökar också möjligheterna att bryta segregationen.

Det Björn Åstrands utredning föreslår handlar primärt om varken likvärdighet eller segregering, utan om att slå mot friskolor och de hundratusentals elever som valt att gå i en fristående skola. Redan i dag får grundskoleelever i friskolor 20 000 kronor mindre i skolpeng än de i kommunala skolor. Utredningen föreslår att öka skillnaden ytterligare genom att sänka skolpengen med 9 procent för friskolor.

Detta skulle göra det svårt för små friskolor att långsiktigt överleva och därmed minska möjligheten för elever och deras föräldrar att välja skola. Det vänder vi oss emot eftersom skolan inte blir bättre genom att friskolebarn straffas. Huvudfrågan som föräldrar nu ställer sig är: Vill Socialdemokraterna sänka skolpengen ytterligare till friskolebarn?

Andreas Åström

Näringspolitisk chef, Almega

Artikeltaggar

AlmegaDebattFriskolorGrundskolanOECDRiksrevisionenSkolpolitikSkolverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.