Hoppa till huvudinnehållet

Kapa banden till Tro och solidaritet

Publicerad:
Arthur Engberg (S) hade rätt.
Arthur Engberg (S) hade rätt. Foto: TT arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Socialdemokraterna bör kapa banden med förbundet för tro och solidaritet. Förbundet agerar som ett språkrör för islamismen i Sverige. Det skadar S trovärdighet i frågor om integration och våldsbejakande extremism.

Socialdemokrater för tro och solidaritet är dagens namn på det som tidigare kallades Broderskapsrörelsen och som brukade samla kristna socialdemokrater. Från och med 2011 riktar sig förbundet till troende socialdemokrater av alla religioner. Ett viktigt mål verkar ha varit att skaffa muslimska röster till moderpartiet.

Det är intressant att titta tillbaka till när Förbundet för kristna socialister först skulle organiseras år 1929. Idén väckte då högljutt motstånd från många av den tidens ledande socialdemokrater. Inte minst ideologen Arthur Engberg, som senare blev ecklesiastikminister, menade att sammanblandningen av socialism och kristendom var omöjlig. Inslaget av religion skulle korrumpera den moderna socialistiska rörelsen. För hans generation socialdemokrater var kristendomen humbug och statskyrkan en huvudfiende.

Kritiken stillades först när Per Albin Hansson gick in i debatten, som fördes i partitidningen Ny Tid. Hanssons bergfasta marxistiska och ateistiska övertygelse vågade ingen ifrågasätta. Han gick i god för att projektet syftade till att påverka kyrkorna med socialdemokratiska idéer. Absolut inte tvärtom. När Hansson satt ned foten var saken avgjord.

Nu 90 år senare måste vi nog konstatera att Arthur Engberg och de andra traditionella Socialdemokraterna hade fog för sin oro. Men de kunde nog knappast föreställa sig graden av tokigheter som en dag skulle komma att förknippas med Broderskapsrörelsens arvtagare.

Under den senaste veckan har Tro och solidaritet varit i hetluften efter att ledande företrädare deltagit i en smutskastningskampanj mot den svenske terrorismforskaren Magnus Ranstorp. I grunden handlar det om pengar. Göteborgs stad skall snart ta ställning till om man skall förnya bidrag till förbundet Ibn Rushd, som har kopplingar till muslimska brödraskapet.

Ranstorp har jämte många andra kritiserat hur skattepengar fortfarande går till muslimska föreningar med kopplingar till terrorism och hatpredikanter. Islamisterna är naturligtvis oroliga för att mista en viktig finansiering och därför skickas kristna socialdemokrater som torpeder för att ifrågasätta Ranstorps trovärdighet.

För moderpartiet Socialdemokraterna kommer Tro och solidaritets agerande olägligt. Trygghet kommer att vara en viktig fråga i valet nästa år och S försöker etablera en bild av att partiet har agerat mot den växande islamismen. Det var till exempel inrikesministern Mikael Dambergs budskap när han medverkade i SVT den 11 maj.

Socialdemokraterna kan inte fortsätta att associeras med Tro och solidaritet och samtidigt ha trovärdighet i arbetet för ökad integration och mot politisk extremism. Det är hög tid att ge Arthur Engberg rätt och kapa banden.

Artikeltaggar

Arthur EngbergExtremismGöteborgs stadIbn RushdIslamIslamismKristendomLedareMagnus RanstorpMikael DambergPer Albin HanssonSocialdemokraternaSVTTerrorismTro och solidaritet