Försvårad sjöfart

Ledare
PUBLICERAD:
Den nya Hisingsbron är betydligt lägre än den gamla.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nyligen invigdes den nya Hisingsbron i Göteborg. Tyvärr kommer den att inverka menligt på Vänersjöfarten. Den gamla Götaälvbron var nämligen sju meter högre, vilket gjorde det möjligt för nästan all Vänersjöfart att segla under den utan att öppnas.

Men med Hisingsbron så måste det i princip till broöppningar för alla fartyg som seglar till och från Vänern. Till SVT Nyheter Värmland säger Göran Lidström, vd på Vänerhamn, att Göteborg inte kommer att tillåta några broöppningar mellan klockan 06.00-09.00 samt 15.00-18.00. Det är en fjärdedel av dygnets timmar. Det innebär fördröjningar som kommer att kosta pengar för Vänersjöfarten, som redan är alldeles för styvmoderligt behandlad jämfört med andra transportslag.

Detta var ett känt problem redan från början men Vänerkommunerna kördes över när beslutet om den nya lägre bron fattades. Det är märkligt att man inte kunde ta större hänsyn till ett viktigt transportsätt. Och värre kan det bli i framtiden när Göteborg vill bygga fler broförbindelser till Hisingen, om vi inte ser till att sätta stopp för det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.