Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: Inventera alla ödehus

Publicerad:
Ödehus kan få nytt liv
Ödehus kan få nytt liv Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT

I en motion föreslår Centerpartiet i Hagfors att det görs en inventering av alla ödehus i kommunen för att se vilka som kan renoveras och bli bostad för nya kommuninvånare.

– Vi behöver alla invånare vi kan få tag på, säger Stellan Andersson (C).

Centerpartiet har inspirerats av andra kommuner i Sverige som genomfört ödehusinventeringar med lyckat resultat.

– Fler och fler söker sig ut på landet och när man är ute och åker ser man ju många hus som står tomma. En del av husen är ju i ett sånt skick att det går att renovera upp dem och att det kanske leder till en inflyttning. Plus att det är mycket trevligare för omgivningen om ett hus är upprustat och någon bor där än att det bara står och förfaller, säger Stellan Andersson.

Stellan Andersson (C) berättar om motionen att inventera alla ödehus i Hagfors kommun
Stellan Andersson (C) berättar om motionen att inventera alla ödehus i Hagfors kommun Foto: Peter Nilsson

Fingertoppskänsla

Ödehusinventeringen ska i så fall göras med kommunen som ”motor” i projektet med hjälp av föreningar. Inventeringen ska ske med varsamhet och fingertoppskänsla.

– Man måste ju vara väldigt varsam när man tar upp diskussionen med ägarna. För det kan ju finnas många olika orsaker till att man inte velat sälja huset. Det får inte upplevas som något påtvingat, det är inte alls meningen. Får man en kontakt med någon som frågar om man vill sälja så kanske det gör att man gör slag i saken.

Förslaget ska upp till beredning i kommunstyrelsen i juni.

– Förhoppningen är ju att det här ska gå igenom och att vi kan börja inventeringen till hösten och kanske ta en kommundel i taget, säger Stellan Andersson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCenterpartietHagfors kommunStellan Andersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.