Äntligen på banan

Ledare
PUBLICERAD:
Snabbare till Oslo.
Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT

Efter att ha dragit benen efter sig alltför länge verkar den svenska regeringen äntligen titta närmare på en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Sedan tidigare har det norska stortinget och infrastrukturministern Knut Arild Hareide (KrF) gett det norska Jernbanedirektoratet i uppdrag att utreda en bättre förbindelse.

Detta borde så klart göras tillsammans med Sverige, och beskedet nyligen från infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att den svenska regeringen också vill titta på möjliga (järn-)vägar framåt är välkommet. Det finns redan mycket som genom åren utretts i den här frågan, och vi har bolaget Oslo-Sthlm 2.55, ägt av kommuner och regioner längs stråket, som driver på. Det är nu hög tid att växla upp.

Dock återstår det för regeringen att bevisa att man menar allvar. Finns pengarna givet att den också vill satsa på dyra höghastighetståg i andra delar av landet? Och hur ställer den sig till att privata intressenter är med och finansierar? De båda regeringarna måste komma fram till ett samarbete när det gäller hur utredningen skall ske.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.