Hoppa till huvudinnehållet

S kritiskt till nytt avtal om Månsberget

Publicerad:
Vid Månsgården mellan Biltema och Bergvik vill Olav Thon-gruppen bygga ett nytt handelsområde. Nu har kommunen godkänt exploateringsavtalet.
Vid Månsgården mellan Biltema och Bergvik vill Olav Thon-gruppen bygga ett nytt handelsområde. Nu har kommunen godkänt exploateringsavtalet. Foto: Christer Wik

På onsdagen godkände teknik- och fastighetsnämnden exploateringsavtalet mellan kommunen och Olav Thon-gruppen för det planerade handelsområdet på Månsberget.

S röstade nej.

– Mer handel på Bergvik är ett hårt slag mot centrumhandeln.

Det säger teknik- och fastighetsnämndens vice ordförande Anders Tallgren (S).

Debatten om kommunen ska tillåta mer handel på Bergvik har varit lång och hård och under årens lopp har Olav Thongruppens handelsyta minskats ner.

I början av februari bestämde sig SD som var vågmästare i frågan för att säga ja till projektet som omfattar 27 000 kvadratmeter handelsyta och därmed finns det en majoritet för att förverkliga projektet.

På onsdagen passerade det ytterligare ett hinder när de borgerliga partierna och SD godkände exploateringsavtalet samtidigt som S och V röstade för avslag medan MP som också är emot handel på Månsberget lade ner sina röster.

”Inte läge nu”

S svängde för en tid sedan och är nu emot projektet.

– Vi anser att det är märkligt att man godkänner ännu mer externhandel. Det är inte läge för det nu och innebär ett hårt slag mot centrumhandeln. Dessutom är det inte klart vilken typ av handel som det blir på Månsberget.

– Dessutom är vi kritiska till exploateringsavtalet där kommunen får en mindre markyta av Olav Thon-gruppen i kompensation. Det är en märklig affär med lite byteshandel och gåvor, säger Anders Tallgren.

”Ett normalt avtal”

Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) förstår dock inte kritiken.

– Nej, det här är ett ganska normalt avtal där dessutom Olav Thon-gruppen förbinder sig att stå för kostnaderna för den rondell som ska byggas på Bergviksvägen intill området.

– Dessutom står man för en del kostnader i ombyggnaden av Hultsbergsmotet och vi får även skogsmark i ersättning för det som exploateras, säger han.

I juni ska detaljplanen för Månsberget godkännas av nämnden och ska sedan slutligen klubbas av fullmäktige.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBergvikBostad och byggenCenterpartietHenrik LanderKarlstads kommunOlav Thon-gruppenSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.