Insändarvåg efter dödsstöten mot Muminparken

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Planerna på en Muminpark i Karlstad är historia.
Debatten om Muminfrågan och Skutbergets framtid är däremot långt ifrån död.

Skapa ett hälsocenter som lockar folk utifrån

Nu när allt verkar vara tillbaks till ground zero med Skutberget och Mumins vara eller icke vara är det dags att ta tag i den fina potential området har.

Jag tänker att man borde utveckla området i sin befintliga nisch med mer tillgång till motion och träning. Låt Karlstad bli en attraktiv stad att åka på träningsresor till, utveckla friskvårdstänket på flera plan, gå i bräschen med till exempel ett fantastiskt utegym och diverse konditionsområden. Många föreningar åker på träningsläger och varför inte göra området till en välkänd och renommerad plats att förlägga sina försäsongsträningar.

Relax- och spa-delen skulle kunna bli unik i sitt slag med dess vyer och miljö, tror Karlstad skulle kunna dra ganska mycket folk både utifrån och lokalt. Ett hälsocenter helt enkelt.

Trevlig sommar alla som läser.

Christopher Alzén

***

Öppna hela Skutberget för allmänheten

Grattis Karlstadpartiet! Ni vann slaget om Skutberget och motade bort en miljonsatsning från Muminvärlden. Jag är inte säker på att Karlstadsborna är att gratulera, men hoppas att ni nu står för era ord om att hela området ska kunna användas av alla Karlstadsbor. Året runt.

Det betyder att de arrendeavtal som redan sagts upp fortfarande förblir uppsagda. Så att viken, och då även ön mitt emot badplatsen, som enligt en karttjänst tydligen heter Ytterholmen, ska ingå i den tanken. Då skulle området kunna få ett lyft. Det kan jag ge er. Kanske med en träbro inne i viken och med grillplatser ute på ”ön”.

Annars är vi tillbaka till ett läge där en stor del av området fortfarande är avstängd för allmänheten. Inte av ett stort företag utan av några få stugägare. Jo, jag vet att man har rätt att ta sig ut till holmen. Men när jag försökte, med båt, för några år sedan möttes jag av en skylt som förmedlade att det var privat område.

Så om ni verkligen vill ge tillbaka Skutberget till Karlstadsborna; se till att ön, eller holmen, blir tillgänglig för alla. Utan privata sommarhus. Då kan fler känna att de vunnit något.

Mumin- och Skutbergetvän

***

Det borde bli mycket pengar över

Per-Samuel Nisser påpekar och lägger all vikt vid att det inte blir några arbeten för en större mängd ungdomar efter avslaget om Muminparken på Skutberget.

Men i mitt huvud så borde det bli mycket pengar över som annars skulle ha gå till ombyggda vägar och allt arbete som skulle behövas göras för etableringen. Nu kan ju alla dessa ungdomar få jobba på Skutberget med en del andra fina och naturnära arbeten som bekostas av kommunen.

Det är ju tragiskt att Per-Samuel Nisser och de andra politikerna har inbillat sig att det skulle bli så många ungdomar som skulle få jobb. Det verkar ju inte ha varit välgenomtänkt detta med Mumin - som med många andra projekt som ledande politiker har handskats med.

Tur för oss Karlstadsbor att det finns folk som orkar och lägger ner tid och energi för att granska dessa vansinniga projekt.

EWA

***

Granska Skutbergets wenner

Vilka är egentligen dessa Skutbergets wenner som nu har lyckats med konststycket att för sina egna intressen lägga beslag på marken vid Skutberget?

Och vem är denne Peter Sörensen - folkvald - som sätter käppar i hjulet för sin egen kommuns utveckling?

En oberoende utredning och granskning skulle vara bra att få, tack!

Mårran

***

Dags att ta av offerkoftan!

Såg Per-Samuel Nisser i en tv-intervju där han kommenterade miljödomstolens dom angående detaljplanen för Muminparken på Skutberget.

Besvikelsen var påtaglig hos honom. Även om jag inte delar hans uppfattning om det förträffliga med en Muminpark på Skutberget så kan jag ändå känna empati för hans besvikelse och trötthet. Det är många som har jobbat hårt för att få till stånd en etablering av Mumin på Skutberget. Det tycker jag att även en motståndare kan ha respekt för.

Det jag däremot har svårt att känna empati för är när han tar på sig offerkoftan och påtalar att det nu försvinner 200 ungdomsjobb. Går ju inte att komma ifrån att det känns som en markering gentemot motståndarna; ”Se nu vad ni har ställt till med”. Men jag kan ju såklart ha fel.

Nu ska jag som motståndare till etableringen av Mumin på Skutberget inte förringa 200 arbetstillfällen. Men att använda en sådan uppskattning (för det är ju en sådan) som argument när det står klart att kommunen gått över gränsen för det som är tillåtet blir något magstarkt. Det känns som ett desperat slag i luften med en klang av bitterhet. Och inte kan väl Karlstad stå och falla med Mumin-parken?

Jag saknar ödmjukhet inför situationen från Per-Samuel Nisser. Nu är jag inte ute efter avbön från politiker, de som är förespråkare har såklart jobbat för något de tror på. Att kräva avbön tror jag inte leder framåt. Men en gnutta ödmjukhet vore klädsamt.

Nu är det dags att ta av offerkoftan och börja tänka nytt. Vara ödmjuk inför att detta har varit en slitsam process för alla inblandade. Jag önskar för allas skull en nystart och en dialog som innefattar HELA Skutbergets framtida utveckling.

Lars-Åke Hagström, Medborgare i Karlstad

***

Inget att tacka för

Hur tänker Skutbergets wenner när dom går ut med att framtidens generationer kommer tacka dom när dom tycker att barn inte har något där att göra?

Framtidens generationer behöver ju veta att Skutberget är till för alla och inte bara bakåtsträvare som är mot all utveckling för kommande generationer.

Framtidens generation

***

Tack, Karlstads kommun!

Det heter att "barn gör som du gör och inte som du säger". Detta gäller ju allmänt och då även vuxna. Karlstads kommun har här visat vägen för oss invånare - gör det du tycker är bra och strunta i lagar och regler.

Bygglov, strandskyddsregler etcetera kan vi glömma.

Det känns ju bra att kunna planera och göra om sin fastighet utan dessa byråkratiska krångel. Tack Karlstad kommun! Det vore dock bra med ett förtydligande om detta på er hemsida.

Lars

***

Inte rika som (Mumin)troll!

Det är många som har skrivit insändare i frågan om Mumin. Jag slås av att de allra flesta som inte vill ha ett Muminland på Skutberget, de är ute efter att utnyttja Skutberget "gratis" via skattsedeln. Skattebetalarna ska betala för att rusta upp området till nytta inte bara för Karlstads skattebetalare. Jag är säkert inte den enda kommuninvånaren som reagerat på detta. Trots allt så är inte "alla" intresserade av Skutberget eller att satsa skattemedel på ett område med steniga små stränder, blåst och eftermiddagsskugga. Något som kan vara förklaringen till områdets "förfall" som flera skribenter påtalat tidigare.

Muminmotståndarna har nu fått som de ville, men jag hoppas att kostnaden för deras önskemål inte drabbar skattebetalarna. Med tanke på att Muminmotståndarna kan organisera sig, så borde det vara en liten sak för dem att även ta ett organiserat ekonomiskt ansvar för sina önskade faciliteter. Allmänheten som vill utnyttja faciliteterna kan göra så mot betalning.

I Hagfors ses det annorlunda på saken och det verkar klokt. Trots allt så kan mumintrollen och deras vänner resa med flyg till Råda flygplats ifrån Arlanda, till skillnad mot Karlstad som saknar flygtransport.

Inget är gratis

***

De som gör något och de som alltid säger nej

Det finns de som går före och gör något och det finns de som springer efter och säger nej till allt. Nisser, Larsson med flera har haft modet att satsa på både stadshusaffären och Muminland. Bägge misslyckades till glädje för Peter Sörensen och hans nejsägarparti. Denne Peter Sörensen som aldrig är nöjd och kan säga något positivt påstår sig dessutom tala för hela Karlstad och läser lagar och förordningar som fan läser bibeln. Lagarna har blivit så krångliga och svåra att inte ens experterna förstår dem. Se bara på den lilla ön i Kristinehamn som en sommarstugeägare fick smäll på fingrarna för att han först anlagt den och sedan tog bort den. ”Ön” lär ha varit några skottkärror stor. Det är ingalunda säkert att jurister och tjänstemän har tolkat lagarna fel utan bara tolkat dem olika. Således kan både kommun och länsstyrelse ha rätt.

Stadshusaffären byggde på en app som skulle, kanske, revolutionera världen och sätta Karlstad på världskartan. Tänk om det blivit verklighet.

Muminland skulle ge massor av ungdomar arbete. Troligen om projektet slagit och tillströmningen hade varit stor.

På sjuttiotalet startades en skidbacke i Branäs. Jag kommer ihåg att det var många som var motståndare, bland annat en del som hade samma sura nejsägarargument som Peter Sörensen har idag. Efter en del svårigheter i portgången är det en av Värmlands juveler.

Att anlägga ett Muminland i Värmland är som att förlägga Emils snickarboa till Skutberget. Den hör hemma i Vimmerby och ingen annanstans. Varför inte försöka hitta något äkta Värmländskt? Selma Lagerlöfs underbara resa med Akka genom Sverige kanske. En temapark med prästen i predikstolen, körkarlen och Jan i Skrovlycka. Barnen kanske inte uppskattar allt men barn tycker om sagor och lite lek så deras behov skulle nog kunna ordnas.

Akkaland bör nog förlägga utom syn och hörhåll för Peter Sörensen, Sunne kanske, för annars är risken att han och hans lilla parti skulle surögt slå ner på allt.

Gustaf Jonasson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.