Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Konspiration eller tillfällighet?

Publicerad:
Raketer avfyras från Gazaremsan mot Israel.
Raketer avfyras från Gazaremsan mot Israel. Foto: Khalil Hamra/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Teknikutvecklingen gör det nästan omöjligt avgöra om foliehatten är av eller på – även om Byrån misstänker att det snarare beror på något i vattnet.

Svenska samer säger nej till tester i Sverige med att låta ballonger sprida partiklar i atmosfären för att dämpa solinstrålningen. Låter som science fiction – minus fiction om det fungerar.

Byrån kommer osökt att tänka på så kallade chemtrails, också kända som vita kondensstreck efter flygplan. Konspirationsteoretiker har påstått att det i själva verket handlar om kemikalier som släpps ut för att manipulera (bland mycket annat) klimatet. Tydligen inte helt taget ur luften. Teknikutvecklingen gör det nästan omöjligt avgöra om foliehatten är av eller på – även om Byrån misstänker att det snarare beror på något i vattnet.

Traktor på gränsen

Det finns många metoder för att rita om landsgränser, och de inkluderar inte sällan blodiga konflikter. Men när den belgiska gränsen nyligen flyttades några meter in på Frankrikes territorium var det helt utan bråk och blodspillan.

Det var en belgisk bonde som flyttade en sten, ovetande om att den markerade landsgränsen, eftersom stenen stod på bondens traktorväg. Kanske är detta framtidens mer pragmatiska gränsdragningar, som kan flyttas efter vad som passar bäst för stunden.

Groundhog day i Jerusalem

Konflikten mellan palestinierna och Israel har blossat upp igen. Den följer väl upptrampade stigar, både där och här. Först startar de auktoritära och korrupta palestinska ledarna kravaller i samband med någon muslimsk högtid. Varpå israelerna kritiseras för att delta i våldsamheter under just en muslimsk högtid. De israeliska poliserna föranleder Hamas att skjuta raketer mot civila mål i Israel.

När israelerna besvarar elden rapporterar Sveriges television och Sveriges radio att israel har attackerat palestinska områden, med bisatsen att det är i en vedergällningsattack. Ordet vedergällning är viktigt eftersom det för tankarna till gammaltestamentlig dogmatism.

Därefter förklarar några fullkomligt neutrala experter att Palestinakonflikten är det stora problemet som hindrar utveckling i hela Mellanöstern. Och att Västvärldens oförmåga att stoppa israelerna att försvara sig kommer att röra upp känslorna på ”den arabiska gatan”. Proceduren upprepas årligen.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

BelgienFrankrikeGazaHamasIsraelJerusalemKonspirationsteorierMedierSamerSigneratSveriges Radio