Hoppa till huvudinnehållet

Asplund om en turbulent säsong och framtiden i Buffalo

Publicerad:
Rasmus Asplund kom tillbaka till Karlstad tidigare i veckan för lite välbehövlig semester innan han åker upp till Umeå för att inleda en tuff fyssäsong.
Rasmus Asplund kom tillbaka till Karlstad tidigare i veckan för lite välbehövlig semester innan han åker upp till Umeå för att inleda en tuff fyssäsong. Foto: Lena Richardson

Rasmus Asplund har landat i Sverige igen efter en turbulent säsong med sparkade tränare, ”taxi squad”, ett haltande lag och en känsla av att äntligen ha slagit sig in i NHL.

För NWT ger han sin syn på säsongen och framtiden:

– När vi bytte tränare så började vi faktiskt vinna lite matcher och fick en lite positiv trend i organisationen, förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det vi gjorde sista halvan.

Den 14 januari inledde Buffalo Sabers sin säsong. Rasmus Asplund hade då redan startat sin säsong med spel i allsvenska Västerås efter att NHL-starten flyttats fram över tre månader.

– Det har ju varit en speciell säsong. Hela världen ser annorlunda ut mot vad den gjorde säsongen innan. Det har varit lärorikt på alla sätt och vis. Sejouren i Västerås såg jag som en uppstart och möjlighet att få lite försprång in i NHL-säsongen. Det funkade väldigt bra, man lärde sig mycket om hur det funkade där.

Buffalo inledde sin försäsongscamp på nyårsafton, Asplund fanns med länge men togs inte ut i Sabers-uppställningen.

– Jag kom dit och kände mig väldigt redo. Jag hade en bra känsla så det blev lite småfrustrerande att jag inte tog plats direkt från campen.

Det blev spel i NHL, 28 matcher till antalet.

– Det kändes väldigt bra när jag kom in till campen, jag kände mig redo och att jag klarar av nivån. Det var skönt att visa det när jag väl fick chansen. Jag har ändå haft det på känn hela hösten och in i campen.

Det blev 14 matcher i Västeråströjan innan det var dags att packa trunken och inleda försäsongslägret i Buffalo.
Det blev 14 matcher i Västeråströjan innan det var dags att packa trunken och inleda försäsongslägret i Buffalo. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM

”Lite berg-och-dalbana”

Buffalos säsong blev långt ifrån vad man hoppats på. I mars sparkades coachen Ralph Krueger efter att laget sladdat rejält i tabellen och förlorat tolv raka matcher.

– Det var speciellt, det är första gången jag har varit med om att man sparkat en tränare mitt under säsongen.

Inte heller för Filipstadssonen blev säsongen som det var tänkt. Totalt loggades han för 31 matcher i Nordamerika, att jämföra med de 62 och 78 han spelat de två tidigare säsongerna.

– Det var lite berg-och-dalbana efter campen där. Jag hamnade i taxi squad, AHL en sväng och spelade väldigt få matcher. Sen fick jag chansen och tog den, säsongsavslutningen får jag ändå vara nöjd med.

Gick länge bredvid laget

Med rädslan för att behöva komprimera spelschemat än mer införde ligan en taxi squad för laget; spelare som varken spelade NHL eller AHL, men fanns redo att hoppa in när det behövdes.

Asplund beskriver situationen som att man var en del av laget, men med en viss distans.

– När man är i en taxi squad så är man ju inte riktigt med i laget. Just med tränarsparkningen blev det att man mest satt och spekulerade. Så klart att man inte är nöjd över en 18 matcher lång förlustsvit. Det var väldigt mycket grejer som hände med ett tränarbyte och full kalabalik egentligen. Jag försöker bara se det som en erfarenhet och dra nytta av det om det skulle hände igen. Vilken man hoppas man slipper.

Blev man lite skyddad av att vara i taxi squaden och inte mitt i stormen?

– Exakt så. Jag vet inte hur det funkade i andra lag, men i Buffalo var vi som ett litet lag vid sidan av det andra laget. Vi var inte med i omklädningsrummet så vi kände inte hur stämningen var.

Snackade man ändå med de i laget eller blev man ”utfryst”?

– Utfryst är väl fel ord, men man tränade och var i hallen på andra tider. Man pratade kanske inte lika mycket med amerikanerna, men sen umgicks vi svenskar i laget väldigt mycket.

Avslutade säsongen starkt

När det väl blev spel noterades Rasmus för 28 matcher och elva poäng, 7+4. Efter att ha stått bredvid ett tag kan man lätt förstå spelsuget.

– Man var ju riktigt sugen att spela när man väl fick det. Som sagt, känslan jag hade från första dagen på trainingcampen var att jag skulle ha en plats. Jag tycker själv att jag hade gjort det nog bra för att ta en plats. När chansen kom var det bara att visa att man klarar av det och att man är en duktig hockeyspelare. Det kändes väldigt bra.

Asplund firar ett mål tillsammans med Tage Thompson och Sam Reinhart i en 4–2-seger mot New York Islanders.
Asplund firar ett mål tillsammans med Tage Thompson och Sam Reinhart i en 4–2-seger mot New York Islanders. Foto: Jeffrey T. Barnes

Fjolårsnoteringen på fyra poäng på 29 matcher raderades ganska snabbt.

– Jag har haft det på känn att jag borde klara av att hålla den produktionen som jag hade i år. Det var väldigt skönt göra det med det förtroendet jag fick. Jag vet ju om att jag aldrig kommer bli någon superstjärna i NHL, men det var skönt att visa nivån jag håller.

Rätt bra tajming med tanke på att kontraktet går ut?

– Ja absolut, planen sedan jag skrev mitt treårskontrakt har varit att ta en plats år tre och det är vad jag jobbat mot. Det känns också skönt att den långsiktiga planen man jobbat mot går i lås även fast det varit mycket upp och ner.

Buffalo slutade sist i ligan med 37 poäng och ett snitt på 0,66 per match.

Hur sugen är du på en ny sådan säsong när det finns en risk att det kan gå likadant igen?

– Jag har inte tänkt så mycket på det på det sättet. Jag har som sagt inte varit i det som många andra har varit, jag har bara varit spelsugen så fort jag fått chansen. Jag vet inte riktigt vad vi slutade på, men när vi bytte tränare så började vi faktiskt vinna lite matcher och fick en lite positiv trend i organisationen, förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det vi gjorde sista halvan.

Nästa säsong

Den 1 juni i år blir Asplund, så kallad, restricted free agent – det vill säga att Buffalo fortfarande äger rättigheterna så länge man ger honom ett kvalificerande erbjudande.

Har ni haft någon kontakt om framtiden?

– Nej, ingenting. Min gissning är att det kommer ta ett tag. Jag har aldrig varit i den här situationen och vet inte hur lång eller kort tid det tar.

Innan det är dags att snöra på sig skridskorna igen väntar sommarträning, men först lite ledighet:

– Jag kom hem för tre dagar sedan, så man är lite jetlaggad. Men det kan man ta när man kommer hem. Den här veckan blir det semester, sedan åker jag upp till Umeå och drar igång sommarträningen.

Vad drar dig dit upp?

– De har anläggningar och möjligheter att göra det man vill på rätt sätt. Vi använder skidåkarnas lokaler, de är ledande i Sverige på fysbiten och vi känner att vi inte vill vara sämre.

Vad behöver bli bättre inför nästa säsong?

– Jag ska jobba vidare på samma spår med explosiviteten, bygga vidare på min snabbhet och kvickhet. Det är där jag har ett vapen att använda även i NHL. Vi har lagt väldigt mycket fokus på det under de två senaste åren och det är väl därför jag känner att jag kunde spela på den nivån jag gjorde i år.

Artikeltaggar

IshockeyNHLRasmus Asplund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.