Hoppa till huvudinnehållet

Storfors kan få fiskfabrik – beslut i juni

Publicerad:
Näringslivsutvecklare Kicki Karlsson samt David Stenman, vd för Arctic Sustainability Group AB, vid området som kommunstyrelsen nu föreslår kommunfullmäktige att sälja.
Näringslivsutvecklare Kicki Karlsson samt David Stenman, vd för Arctic Sustainability Group AB, vid området som kommunstyrelsen nu föreslår kommunfullmäktige att sälja.

Kommunstyrelsen i Storfors föreslår kommunfullmäktige att sälja ett landområde på 150 000 kvadratmeter för en konceptfabrik avsedd för landbaserad fiskproduktion.

På sikt kan satsningen innebära att mellan 80 och 100 arbetstillfällen skapas i Storfors.

Det är företaget Arctic Sustainability Group AB som vill investera i tre fabriker i Storfors. I ett första skede bygger man en pilotfabrik för att kunna exportera hela konceptet.

– Vi har tittat på mark och förutsättningar i flera kommuner, men har nu fastnat för Storfors, som har ett väldigt bra läge och bra sjövatten, säger Peter Zonabend, företagets styrelseordförande och vd för bolaget Arwidsro som är huvudinvesterare i ett pressmeddelande.

Peter Zonabend, företagets styrelseordförande och VD för bolaget Arwidsro
Peter Zonabend, företagets styrelseordförande och VD för bolaget Arwidsro Foto: Oskar Omne

Den första fabriken beräknas kosta 160 - 200 miljoner kronor och byggs för att företaget ska kunna exportera konceptet samt konsulttjänster och teknologi.

I optionsavtalet med Storfors kommun förbinder sig företaget att starta byggnationen senast 2022 och avtalet är villkorat på så sätt att det måste godkännas av Storfors kommunfullmäktige innan affären går igenom.

– Efter tre års arbete känns det väldigt roligt att företaget har landat i att Storfors är bästa platsen. Den här typen av matproduktion är hållbar och har framtiden för sig och jag ser fram emot fler arbetstillfällen i kommunen, säger kommunens näringslivsutvecklare Kicki Karlsson.

Även kommunalrådet Hans Jildesten är nöjd och ser fram emot att följa den planerade utvecklingen.

– Vi har under en lång tid framgångsrikt ställt om från tung industri till småföretagande och hantverkstjänster i Storfors. Det här kan vara starten på ytterligare en ny utveckling och en del i vår resa mot ett attraktivt samhälle där allt fler vill verka och bo, säger han.

Kommunfullmäktige kommer att fatta beslut i frågan den 10 juni.

Artikeltaggar

EkonomiFiskStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.