Hoppa till huvudinnehållet

Nya översiktsplanen föreslår bostäder i I2-skogen och på Jäverön

Publicerad:
Karlstad beräknas växa med 30 000 personer till 2050 och nya bostadsområden planeras bland annat norr om Henstad, väster om Råtorp och Älvåker och på Jäverön (ej med på kartan) i den nya översiktsplanen som går ut på samråd den 1 juni.
Karlstad beräknas växa med 30 000 personer till 2050 och nya bostadsområden planeras bland annat norr om Henstad, väster om Råtorp och Älvåker och på Jäverön (ej med på kartan) i den nya översiktsplanen som går ut på samråd den 1 juni.

Karlstads kommun planerar nya bostadsområden bland annat norr om Henstad, väster om Råtorp och på Jäverön i sin nya översiktsplan.

Beräkningen är en befolkningsökning med cirka 30 000 personer till 2050 och då behövs det många nya bostäder. Man föreslår även en flytt av hamnen till Örsholmen.

2012 togs den nuvarande översiktsplanen i kommunen fram och på tisdagens kommunstyrelsemöte skickas den helt nya ut på samråd.

Mellan den 1 juni och 30 september får en rad instanser tycka till om den nya planen som ska vara med och påverka hur kommunen ska växa och utvecklas under de kommande åren.

I översiktsplanen föreslås det för ett antal nya bostadsområden i Karlstad, bland annat norr om Henstad och väster om Älvåker, Råtorp och Sandbäckstjärn. Det skulle innebära att I2-skogen till viss del skulle exploateras.

”Har försökt ta hänsyn”

– Ja, den skulle naggas i kanten. Någonstans måste Karlstad växa framöver och vi har försökt att ta hänsyn inte bara till I2-skogen utan även Tyrskogen och Rudsskogen. En utbyggnad i kanten av I2-skogen skulle samtidigt bidra till öppna upp och skapa välkomnande entréer till skogsytorna där.

– Vi planerar för en utbyggnad av Henstad både med villor och flerfamiljshus. Totalt handlar det om 500-1 000 nya bostäder inom fem-tio år, säger översiktsplaneraren Ann-Catrin Kärnä.

Ann-Catrin Kärnä är den som har gjort Karlstads kommuns nya översiktsplan. Den sträcker sig fram till 2050 och planeras att godkännas 2022 eller 2023.
Ann-Catrin Kärnä är den som har gjort Karlstads kommuns nya översiktsplan. Den sträcker sig fram till 2050 och planeras att godkännas 2022 eller 2023. Foto: Lisa Olaison

Byggandet av nya bostäder väster om järnvägen vid Sandbäcken, Råtorp och Älvåker är däremot tänkt att ske senare.

– Tanken är först efter 2035 eftersom vi måste vänta ut utbyggnaden av dubbelspåret Karlstad-Kil.

Bostäder på Jäverön

Nya bostadsområden planeras även norr om Rud, i Välsviken, i norra delen av Våxnäs och på Jäverön. Dessutom ska de stora satsningarna på Jakobsberg och Katrineberg genomföras som planerat och kompletteras med en fortsatt utbyggnad kring Stockfallet och Edsgatan.

– På Norra Stockfallet och Edsgatan kan det inom tio år handla om ytterligare cirka 500-600 nya bostäder, i Välsviken om 1 500-2 000 och på Jäverön om runt 1 000 på lång sikt, säger Ann-Catrin Kärnä.

Räknar du med kritik för förslaget om bostäder på Jäverön?

– Jag tror det blir både för och emot där. Jäverön är en stor ö och i den norra delen skulle det kunna bli ett väldigt spännande skärgårdsboende utan bil. Men först måste man lösa kommunikationerna till färjan.

Översiktsplanen föreslår även en delvis ombyggnad av Våxnäs industriområde till bostadsområde. Här finns stora ytor nära centrum.

– I takt med att verksamheter flyttar kan det göras plats för bostäder i detta strategiska läge som dessutom hamnar å gångavstånd från de nya arenorna. På längre sikt kan det bli 2 000-4 000 nya bostäder här, säger Ann-Catrin Kärnä.

Det planeras för ett antal nya bostadsområden när Karlstad ska växa under de kommande åren, konstaterar Ann-Catrin Kärnä.
Det planeras för ett antal nya bostadsområden när Karlstad ska växa under de kommande åren, konstaterar Ann-Catrin Kärnä. Foto: Lisa Olaison

Kommunen vill också utnyttja befintliga stadsdelar bättre och utveckla dem med mer bebyggelse.

– Det finns stora mellanrum som i dag upplevs som otrygga som kan ge plats för fler bostäder, totalt cirka 10 000.

Hamnen i Karlstad kan på sikt komma att flyttas till Örsholmen.
Hamnen i Karlstad kan på sikt komma att flyttas till Örsholmen. Foto: Olov Öström

Dagens hamnområde är också under diskussion och kan komma att genomgå stora förändringar över lite längre tid.

Kan flytta hamnen

– Det ena alternativet är att flytta hamnen till ett nytt utfyllt område längst söderut på Örsholmen och en helt ny hamn anläggs.

– Det skulle skapa stora möjligheter att få till bättre järnvägsanslutningar till hamnen, en kortare farled och samtidigt skapa attraktiva nya bostäder i Yttre hamn. Kanske så många som 6 000 -10 000 stycken om man räknar in Kalvholmen och Tormestad.

– Alternativ två är att låta hamnen ligga kvar. Bland andra Vänerhamn och näringslivet får tycka till om alternativen under samrådet, säger Ann-Catrin Kärnä.

Ungefär 25 000 av de cirka 30 000 nya bostäderna planeras i Karlstad. De resterande är tänka att byggas i kransorterna. Det handlar främst om Väse och Vallargärdet.

– Båda orterna ligger nära Karlstad och har bra kommunikationer. Väse har både tågförbindelser och E18 så där ser vi stora möjligheter.

Karlstads kommun planerar att bygga ut industriområdet på Bråtebäcken ytterligare.
Karlstads kommun planerar att bygga ut industriområdet på Bråtebäcken ytterligare. Foto: Christer Wik

Karlstads kommun planerar även för att utöka verksamhetsmarken rejält där industrier och andra bolag kan växa. Det handlar främst om att utöka ytorna på Bråtebäcken och på Eriksberg.

– Vi planerar även för nya industriområden väster om järnvägen i Skåre, vid Karlstads flygplats och i Vålberg och Väse. Totalt handlar det om 300-350 hektar ny verksamhetsmark.

Vilka har varit de största utmaningarna i översiktplanearbetet?

– Att kunna hitta plats för allting. Karlstad har hamnat i ett nytt läge nu kommunen snart når 100 000 invånare och stan växer.

– Samtidigt frågar jag mig om vi har tagit i tillräckligt. Karlstad ska ju vara lokomotivet i länet och expandera och vi har räknat med att kommunen kommer ha cirka 125 000 invånare år 2050 om man räknar med en tillväxt på en procent per år.

Det känns ju inte som en jättestor tillväxt när man vet att kommunen växte med 1 400 personer två år i rad alldeles nyligen och när likvärdiga kommuner som Växjö och Halmstad planerar för större befolkningsökningar?

– Nej, och därför finns det marginal eftersom översiktsplanen föreslår 30 000 nya bostäder vilket ger plats för mellan 45 000–60 000 nya invånare om man räknar med alla områden, säger Ann-Catrin Kärnä.

Målet är att den nya översiktsplanen ska godkännas under 2022-2023.

Artikeltaggar

Ann-Catrin KärnäBostad och byggenKarlstads kommunKarlstads kommunÖversiktsplan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.