Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Fredriksson har avlidit: Han brann för kulturen

Publicerad:
Kjell Fredriksson har avlidit i en ålder av 82 år.
Kjell Fredriksson har avlidit i en ålder av 82 år. Foto: Matz Jansson

Förre kulturchefen Kjell Fredriksson, Karlstad, har avlidit i en ålder av 82 år.

– Han var en kunnig, engagerad och uppoffrande person som hade breda kunskaper på kulturens område, säger Björn Sandborgh, ordförande i Gustaf Frödingsällskapet.

Under sina 31 år som Karlstads kulturchef var han en drivande kraft. Han hade ett starkt engagemang för kultur i allmänhet och värmländsk kultur i synnerhet, en låga som brann klart livet ut.

Kjell Fredriksson var bördig från Dalsland. Han var aktiv inom Sveriges Förenade studentkårer och fick i uppdrag att åka till Karlstad och starta studentkåren vid den då nyöppnade högskolefilialen i Karlstad. Hösten 1967 startade kåren och Kjell Fredriksson blev under ett halvår dess ordförande.

Efter några år på SACO och AMS i Stockholm återvände han till Karlstad och en tjänst som kulturchef. Under 1970- och 80-talet var en av de största frågorna bygget av Bibliotekshuset i Karlstad, som stod klart i december 1973, och beslutet 1975 om det som skulle bli Musikteatern i Värmland där Kjell Fredriksson spelade en stor roll. Under 1980-talet hade han också ansvaret för renoveringen av Karlstads teater. Under 1980- och 1990-talet medverkade kulturförvaltningen till starten av flera föreningar, bland annat CMB, Värmlandsteatern och Cabary.

Kjell Fredriksson gick i pension 1 juli 2001 men det betydde inte att han lämnade kulturlivet.

Under ett antal år var han ordförande i Gustaf Fröding-sällskapet, 2012 utsågs han till hedersordförande.

– Kjell Fredriksson var en kunskapsbas för vårt Frödingsällskap genom att han var ett etablerat namn som han förenade med kunskaper om litteratur och poesi, säger Björn Sandborgh.

1984 var Kjell Fredriksson med och startade Värmlands idrottshistoriska sällskap där han så småningom blev hedersledamot. Han var även engagerad i Carlstads-Gillet.

Under många år skrev han krönikor i Karlstads-Tidningen. Åren som krönikör gav material till två böcker Minnenas långrev (2015), och Ny minneslångrev 2017. Samma år kom böckerna Stadgenörden om tips och anekdoter från hans erfarenhet från föreningsstyrelser, samt Författare okänd med aforismer från okända källor. 2016 blev han årets debutantpristagare i föreningen Värmlandslitteratur.

För en tid sedan miste han sin hustru Eva Fredriksson. Närstående är barn och barnbarn.

Artikeltaggar

Carlstads-GilletFamiljFöreningen VärmlandslitteraturGustaf Fröding-sällskapetKarlstads-Tidningen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.