Bokning öppnad för stor åldersgrupp

Publicerad:
Vaccinationsmottagningen finns mitt i Filipstads centrum. Här vaccineras patienter mot covid-19. Under måndagen öppnades möjligheten för personer i åldrarna 50 år och uppåt att boka tider genom 1177. Foto: Filip Kowalski

Under måndagen öppnade Region Värmland möjligheten för personer i åldrarna 50 år och uppåt att boka tider för vaccination mot covid-19.

– Vi ligger hyfsat med när det gäller vaccinationen, säger kommunens stabschef och säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Över 48 procent av invånarna i Filipstads kommun har fått den första dosen vaccin mot covid-19, över 17 procent har fått den andra dosen.

– Och nu har Region Värmland släppt bokningsbara tider för personer i åldrarna 50-54, säger Michael Björklund, Filipstads kommuns stabschef.

Redan i förra veckan öppnades möjligheten att skriva upp sig på kommunens stand by-lista för personer i åldrarna 50-54.

Under måndagens stabsorientering konstaterades det att det fortfarande är ansträngt i kommunen när det gäller smittoläget.

– Siffran för antalet bekräftade fall av smitta var i onsdags i förra veckan 16 fall, vilket var en ökning med 2 sedan den föregående veckan. Så det var den tredje veckan i följd som smittan inte har gått ner i Filipstad. Talet verkar ligga på en konstant nivå, även om det inte är superhögt i jämförelse med andra kommuner. Men talet blir inte lägre och det är inte bra, säger Michael Björklund.

Och fortsätter:

– Så vi måste fortsätta att hålla i och hålla ut. Kämpar vi nu får vi kanske en andra del av sommaren som vi kan ha lite friare.

Lång väg kvar

Vägen är fortfarande väldigt lång att gå i kampen mot covid-19.

– Arbetet med vaccinationerna flyter på, även om vi vill att det ska gå ännu fortare, säger han.

Att möjligheten har öppnats för 50-åringar att boka vaccinationstider, innebär det att 45-åringar snart kommer att kunna skriva upp sig på kommunens stand by-lista?

– Det har vi inte tagit något beslut om. Det senaste jag har hört är att de som bokar nu får inga tider förrän i juni tidigast i hela länet. Men det fylls samtidigt på med tider, när det kommer vaccin läggs det ut nya tider efterhand. När vi nu har kommit till de här åldersgrupperna kan man också tänka på att det handlar om många personer i Värmland, så det kan ta lite tid. Nu börjar åldersgrupperna bli stora.

Artikeltaggar

Filipstads kommunFilipstads kommunMichael BjörklundRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare