Hoppa till huvudinnehållet

Kristoffersson: ”Jag är nästan gladare för Nils skull”

Publicerad:
Nils Andersson ser upp till Johan Kristoffersson och tackar sin mentor för framgången efter segern i supercar lites i Höljes. Johan kom tvåa i supercar. Till vänster syns Kevin Hansen.
Nils Andersson ser upp till Johan Kristoffersson och tackar sin mentor för framgången efter segern i supercar lites i Höljes. Johan kom tvåa i supercar. Till vänster syns Kevin Hansen. Foto: Olle Persson

Johan Kristoffersson befäste ledningen i RallyX Nordic med ännu en andraplats i Höljes.

Samtidigt slog adepten Nils Andersson till med seger i lites-klassen.

– Jag är lika glad för Nils skull som för min egen, nästan gladare, säger Kristoffersson.

Två deltävlingar i både RallyX Nordic och SM i rallycross har avgjorts i Höljes torsdag-söndag.

Trefaldige världsmästaren Johan Kristoffersson har verkligen fått kämpa för att vara bäst i Norden.

Han lyckades behålla totalledningen i supercar från premiären i Danmark, har 13 poängs försprång, men fick se sig slagen båda gångerna i Höljes av finländaren Niclas Grönholm, som dock inte kör hela mästerskapet.

– Vi visste att Johan alltid snabb så det var inte lätt, säger Grönholm.

– I det stora hela är jag jättenöjd om man tittar på semifinalen och finalen. Att komma ut bakom i semifinalen och lyckas köra om en av Hyundaierna (Krisztian Szabo) är ett väldigt bra resultat för oss, säger Kristoffersson.

KMS-teamets Volkswagen krånglade dock mycket och mekanikerna fick ligga i.

– Bilen har inte varit okörbar, men ska vi vara med och matcha på absolut högsta nivå har vi inte råd med sådana småfel.

Torsdagens final förlorade Kristoffersson på punktering och söndagens troligen på att Andreas Bakkerud fick problem och måste rundas.

– Finalen löste det sig helt ok, men tappade lite tid när jag var tvungen att köra om Andreas.

Förlorade du finalen på det?

– Det kanske var så, men det får vi aldrig reda på.

Nils Andersson vann före Linus Östlund.
Nils Andersson vann före Linus Östlund. Foto: Olle Persson

Han gladdes också över teamkamraten Nils Anderssons framfart i litesklassen.

Den Idolkände 21-åringen från Arvika vann efter hård duell med Finnskogas Linus Östlund.

– Det var stolpe ut förra racet, så det var himla gött att faktiskt ta det.

Största segern?

– Absolut. Högst upp på prishyllan.

Men inte första.

– Jag tog ett par här i crosskart, men det är första i lites. Jag har bara kört ett år. Kul att kunna ha den här fighten med Linus, vi är så bra kompisar. Nu är vi delad tvåa totalt.

Linus Östlund och Nils Andersson.
Linus Östlund och Nils Andersson. Foto: Olle Persson

Värmlänningarna är 14 poäng bakom finländaren Tommi Hallman, som vann torsdagens final och var trea på söndagen.

– Höljes är den banan jag aldrig lyckats vinna på och är den jag vill vinna mest på. Men jag får vara nöjd med andraplatsen. Både Nils och finnen har kört fort. Det är små marginaler, säger Östlund.

Tackar Kristoffersson

Nils Andersson tackar Johan Kristoffersson för framgången.

– Han har betytt allt. Han har hjälpt mig sjukt mycket och varit en stor del i att det gått bra. Det är inte bara inställningar och sånt, utan även hur man ska tänka och hantera känslorna.

Hur länge har ni samarbetat?

– Sedan 2018 har han hjälpt mig ganska nära, men nu har det blivit ännu mer på slutet när vi kört i samma team. De är superproffs i teamet.

– Det är roligt, säger Kristoffersson om de fina orden. Men vi har jobbat hårt också. Det krävs för konkurrensen i den klassen är stentuff.

Han gläds med adepten.

– Så kul för honom. Nils har utvecklats som chaufför, men jag tror det har funnits där hela tiden, det är bara smågrejer som fallit på plats.

Sådan fader sådan son. Niclas Grönholm vann dubbelt i Höljes tävlingar. Pappa Marcus, rallyvärldsmästaren, var med och körde elbil.
Sådan fader sådan son. Niclas Grönholm vann dubbelt i Höljes tävlingar. Pappa Marcus, rallyvärldsmästaren, var med och körde elbil. Foto: Olle Persson

Nils Andersson är uppenbarligen en talang.

– Absolut. Jag har sagt till Nils vad otroligt duktig Hallman är. Sen går Nils ut i finalen och slår honom. Jag var nästan förvånad själv.

Både Kristoffersson och Andersson laddar om för fortsättningen av RallyX Nordic, närmast i Finland den 5-6 juni.

– Jag ska även försöka åka lite SM för att få så många mil som möjligt. Piteå, Västerås, Finland och Arvika är kvar, säger Nils Andersson.

Artikeltaggar

HöljesJohan KristofferssonNils AnderssonRallycross

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.