Hoppa till huvudinnehållet

Tv-spel, vinyl och film: ”Återupplev en bekymmersfri tid”

Publicerad:
Bland vinyl, tv-spel och film, Niclas Asker vill att butiken ska vara en trip down memory lane, hit ska man komma för att återuppleva barndomsminnen: ”Det är ju lite som ett museum, fast här kan du köpa med föremålen hem”.
Bland vinyl, tv-spel och film, Niclas Asker vill att butiken ska vara en trip down memory lane, hit ska man komma för att återuppleva barndomsminnen: ”Det är ju lite som ett museum, fast här kan du köpa med föremålen hem”. Foto: Carl Edlom

Han har både dragit skämt och flexat musklerna inför publik, nu satsar Niclas Asker på att servera nostalgi till medelålders.

På 400 kvadratmeter i utkanten av Grums säljer, köper och byter han populärkultur med både lokala och långväga kunder.

"Den bästa och läckraste rymdfantasin någonsin", står det på affischen till den första Star Wars-filmen som sitter inramad strax till vänster om entrétrappan. Bredvid sitter en lapp som förkunnar att postern har suttit i Folkets hus i Grums när filmen hade premiär 1977. Det är ett samlarobjekt som kittlar jaktinstinkten hos många entusiaster med näsa för populärkultur. Det finns flertalet liknande objekt på de 400 kvadratmeterna som utgör butiken Askers i Grums. Det började som en loppis med kläder och allsköns pryttlar, men nu ligger fokus helt på musik, film och spel. Här ryms hyllmeter efter hyllmeter med vinylskivor, cd:s, vhs-kassetter och dvd:er. Plus en massa spel och kringprodukter. Och en massa annat.

– Jag har jobbat med olika saker i livet – allt från telefonförsäljning till att vara personlig assistent, berättar Niclas Asker.

– Men min dröm har alltid varit att ha en filmbutik. Men när streamingen kom blev den drömmen allt svårare att realisera. Men i den här formen funkar det, jag märker ett uppsving i intresset både för dvd och vhs.

Tidigare har Niclas Asker tävlat som både ståuppare och kroppsbyggare.

– Jag gillar att löpa linan ut. Går all in om jag vill testa något. Samma sak med den här butiken, säger han och slår ut med armarna.

– Bodybuilding, det började jag med för att jag alltid har varit en liten, smal och tanig kille. Så börjar det nog för de flesta. Jag ville ha muskler! Efter ett tag lärde jag känna några som tävlade i bodybuilding och det inspirerade mig. Plus då alla Arnold Schwarzenegger-filmer jag sett, ler han.

– Jag tävlade under sju år, stod på scener och spände musklerna. Dock utan att nå några större framgångar.

När han provade stand up fick han flexa de mentala musklerna.

– Jag gjorde det en gång, det var så otroligt jobbigt. Så nervös! Det är otroligt svårt att vara rolig.

Det var komikerna Kristoffer Appelquist och Erik Axelson som arrangerade stand up-tävling på Gruvan i Grums.

– När stand up kom till hembygden var jag ju tvungen att testa! Mitt uppträdande gick ok, men jag slutade direkt. Svårigheterna övervägde det jag fick ut av det.

Det finns några tusen vinylskivor på de 400 kvadratmeterna.
Det finns några tusen vinylskivor på de 400 kvadratmeterna. Foto: Carl Edlom

I sina resonemang återvänder han ofta till sin hemtrakt, han uttrycker en stolthet över att kunna driva en så nischad verksamhet med ett så omfattande utbud i ett litet samhälle. Han öppnade i oktober 2018, från juni ifjol har han fokuserat på populärkultur.

– Närheten till E18 är viktig. Det passerar 15 000 bilar här per dag har jag hört. Fångar vi en bråkdel är vi nöjda. Men jag märker också att vi börjar få allt fler långväga kunder, många reser till Grums just för att komma till Askers. Nu sätter sig folk i bilen under helgerna och åker till Grums från Karlstad, det behöver inte alltid vara tvärt om.

Hyllmeter efter hyllmeter med film - både på dvd och vhs.
Hyllmeter efter hyllmeter med film - både på dvd och vhs. Foto: Carl Edlom

"Lätt att bli sentimental"

Allt började med ett husköp i Malsjö som ligger mellan Grums och Värmskog. Ett uthus stod utan funktion varpå Niclas Asker började samla loppisprylar som han ställde ut till självservering – kunden fick själv välja pris. Snart började folk också att komma dit med saker och när han hörde att lokalen på Edsholmsgatan, alldeles intill järnvägsspåret mot Slottsbron till, fanns tillgänglig lät han verksamheten ta ett rejält expansionskliv. Omsättningen tillåt honom sluta som personlig assistent och helt leva på andra handförsäljning och i dag har han dessutom två anställda. 60 procent av omsättningen är butiksförsäljning, resten kommer från näthandel.

I stor utsträckning är det kunderna själva som kommer med nya objekt till butiken.

– Jag byter och köper in saker. Verksamheten blir nästan som ett kretslopp, självgående. Bara under den senaste helgen köpte jag in bortåt tusen filmer från folk som kom hit. Urvalet är viktigt såklart, det är också viktigt att vi betalar såpass bra för grejerna att samlarna även vill sälja eller byta in de hetaste prylarna.

En del av omsättningen skänks till välgörenhet.
En del av omsättningen skänks till välgörenhet. Foto: Carl Edlom

– Egentligen är det sällan själva värdet i sakerna som är det häftiga. Roligast är det när jag får in grejer jag inte haft tidigare. Det är lätt att bli väldigt sentimental, ibland får jag påminna mig om att jag tar in sakerna för att de ska säljas. Jag försöker verkligen att hålla mitt eget samlande på en sparsam nivå.

Hans filmintresse är stort, gillar "pretentiös italiensk film från 70- och 80-talen" men också klassiker som "Gudfadern" och "Apocalypse now".

– Sergio Leones spagettiwesterns är också favoriter. Många filmer från 80-talet tycker jag väldigt mycket om, inte för att de nödvändigtvis är så bra, mest för att de ger mig en skön känsla i kroppen. Jag minns när vi hyrde och kollade hemma.

Ringo och Sven-Ingvars

Askers inbjuder till ett vältrande i nostalgi med tyngdpunkten på 80- och 90-tal. Okej-affischerna på väggarna, Game & Watch-spelen i disken och hyllan med kassettband. Han plockar fram några dvd:er, bland annat en kalkonkomedi med Ringo Starr. En hylla i butiken är vikt åt Sven-Ingvars, traktens stolthet. Utöver skivor med den legendariska gruppen finns naturligtvis den så betydande kultfilmen "Under ditt parasoll" – på både vhs och dvd.

– Väldigt många filmer går inte att få tag i på streamingstjänsterna, de finns bara på dvd. Det är sällan några stora summor de säljs för, inte som vad gäller vinylen där det kan handla om tusenlappar för en skiva.

Den genomsnittliga kunden beskriver Niclas Asker som medelålders.

– Män mellan 40-50 år är vanligast. Även kvinnor i samma ålder. Det är sällan yngre intresserar sig för tv-spelen eller filmerna.

För många kunder har butiken blivit en mötesplats.

– Man samlas kring ett gemensamt intresse. Det här är ju ingen ICA-affär dit du för att snabbt förse dig med det nödvändigaste, här minglar man mer. Det blir naturligt att folk pratar med varandra, många har blivit vänner efter att ha setts här någon gång i veckan. Umgänget är nästan halva grejen.

I butiken finns de båda Nintendo-bröderna Luigi och Mario avbildade i papier-maché. Just Nintendo-relaterade saker är högt eftertraktade, nyligen stals Nintendo-prylar till ett värde av drygt 40 000 kronor ur butiken under ett nattligt inbrott.

– De visste vad de ville ha, säger Niclas med en tung suck.

Vill återuppleva en tid i livet

I Kristinehamn finns Retropiraten, en butik med liknande inriktning och längre ner för gatan vid Askers i Grums har Weirdo Junk Shop öppnat. Intresset för nostalgi i alla dess former växer.

– Man vill återuppleva en tid i livet som man tänker på som väldigt mysig. För många var de tidiga tonåren en sådan period, de spel man spelade, de filmerna man såg och musiken. När jag spelar "Super Mario 3", som kom i början av 90-talet, påminns jag om livet som åtta, nio. Jag hade inte ett problem i världen! Det är ju inte bara spelet i sig som skapar nostalgi, det är känslan av att återuppleva vem jag var när jag spelade det. Associationerna som väcks är härliga.

Du handlar med affektion kan man säga?

– Ja! Definitivt. De som är i medelåldern nu har säkert barn och en vardag med ansvar och problem, det är klart att det kan finnas en lockelse i att återuppleva en bekymmersfri tid. Det finns något fint i det.

Han stryker sig över armen där spåren av kroppsbyggandet fortfarande är synliga.

– Alltså, det här är inte den typ av affär som gör mig till multimiljardär, värdet ligger på ett annat plan. Och det är härligt att kunna bidra med det till samhället. Till Grums. Som i övrigt kanske inte alltid är det mest fantastiska stället. Men här är jag en underdog – det finns många som har negativa synpunkter om Grums och då är det så skönt att kunna ha en butik som min här för det är ingen som förväntar sig det.

Artikeltaggar

Arnold SchwarzeneggerArvikaErik AxelsonFilmGrumsKarlstadKristinehamnKristoffer AppelquistMänskligtMusikNintendoNöje/KulturNostalgiOsloRetropiratenSlottsbronSpelStandupStar WarsSven-IngvarsThe BeatlesVärmskogVinyl

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.