Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet efter beskedet: ”Det blir kanske en mer riktad oro”

Publicerad:
Malin Hagström (S), kommunalråd i Grums kommun.
Malin Hagström (S), kommunalråd i Grums kommun. Foto: Lisa Olaison/NWT Arkiv

Det är en dämpad känsla i Grums kommunhus under fredagsförmiddagen efter att polisen gått ut med att det skett ett mord i anslutning till arbetsplatsen.

– Oron finns kvar oavsett om man vet vad som hänt, men det blir kanske en mer riktad oro. Är det någon man känner? säger kommunalrådet Malin Hagström (S).

Hon skulle egentligen ha varit ledig under fredagen, men fick ändra sina planer efter det brott som skedde i anslutning till kommunhuset under natten mot fredag.

– Vi är inte så många på plats, men det är skärrad personal som är här, säger Malin Hagström till NWT på fredagsförmiddagen.

Hur är känslan i huset?

– Det är en väldigt dämpad känsla just nu. Vi funderar på samma saker som allmänheten, vad är det som hänt? Är det någon som är drabbad?

Kommunalrådet efter beskedet: ”Det blir kanske en mer riktad oro”Misstänkta mördare kända av polisen sedan tidigarePolisen på plats i Grums – utreder grovt våldsbrott

På fredagsmorgonen hade inte polisen gått ut med vad som hänt, och kommunpersonalen visste heller inte exakt vad som skett strax utanför kommunhuset.

Men en stund efter att polisen pratat med Malin Hagström gick polisen ut med att det rör sig om ett mord.

Gör det det lättare eller svårare att hantera det som skett?

– Oron finns kvar oavsett om man vet vad som hänt, men det blir kanske en mer riktad oro. Är det någon man känner? Det är en så pass liten ort.

Hur jobbar en kommun när det händer nåt sånt här?

– Just nu går vi runt och pratar med det fåtal av som jobbar i huset, stämmer av hur de mår. Vi pratar om hur vi ska gå ut med information, ser om det är någon som vill ha stöd.

Har ni fått några samtal från orolig allmänhet?

– En del och det jag fått till mig är att man funderar på vad som hänt.

Malin Hagström berättar att fritidsgården kommer att ha öppet under dagen och fältare från kommunen kommer att vara ute. Dessutom kommer polisen röra sig i området under dagen och finnas till hands.

NWT har också prata med kommunens kommunikationsansvariga Anna Svedlund. Hon säger så här om läget i kommunhuset:

– Just nu är det inte så många på plats i och med att ganska många jobbar hemifrån. Vi har haft kontakt med de flesta under morgonen. Biblioteket är stängt på grund av att det är avspärrat vid deras ingång.

– Individ- och familjeomsorgen har bokade möten under dagen. Där har vi gått ut med information om att de får gå in via vår personalingång mot Sveagatan. Övriga hänvisas till telefon.

Så det finns inga problem för dem att ta sig till arbetet?

– Nej, i och med att det är klämdag har en del valt att ta semester och en del jobbar hemifrån på grund av pandemin. En del är på plats och de har vi pratat med. Vi känner att vi har hanterat situationen så bra det går, säger Anna Svedlund.

De anställda som man inte kommit i kontakt med har ändå informerats om läget:

– Vi har gått ut med digital information till alla som jobbar i kommunhuset, även de som är lediga eller jobbar hemifrån. De har kännedom om vad som hänt, säger Maria Röhr, näringslivschef.

Kommunchefen efter mordet: ”Kyrkan håller öppet under kvällen”

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrumsGrums kommunGrums kommunMalin HagströmNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.