FBK-bossen om föreningens värdegrund, våld mot kvinnor och situationen i Brynäs

Publicerad:
Färjestads vd Stefan Larsson berättar om klubbens aktiva arbete i värdegrundsfrågor och ger sin syn på de händelser som skakar Brynäs. Foto: Helena Karlsson

Två Brynäs-spelare är misstänkta för våldtäkt.

SHL går ut och menar att alla måste rannsaka sig själva.

Färjestad följer, som många andra, händelseutvecklingen och klubbens vd Stefan Larsson berättar i en stor intervju om hur man praktiskt jobbar med värdegrundsfrågor, om machokultur och om FBK:s önskan att vara en positiv kraft som inte blundar för samhällets mörka sidor.

Det stormar rejält runt Brynäs efter nyheten att två spelare misstänks för våldtäkt. Nu lyfts ämnen som värdegrund och sportens roll i samhället upp på bordet. Debatten är igång. Vad betyder värdegrund, är det ”bara” ord på ett papper, eller ”på riktigt” någonting idrotten jobbar med?

Stefan Larsson, Färjestads vd, menar att klubben jobbat och jobbar aktivt med just värdegrundsfrågor, och att det inte ”bara” handlar om ord på pränt om alla människors lika värde, som finns att läsa om i föreningens stadgar.

– Vi pratar mycket om vår roll i vår del av och vårt ansvar för hela samhällsbilden, säger han. Vi brukar säga att vi är en del av, en spegel av, delaktiga i och har ett ansvar för. Det är vårt förhållningssätt. Vi har varit och är engagerade i frågor som spelberoende, alkohol och droger, utbildningsnivåer – som kanske är början på många saker, och har även lyft frågan om våld i nära relationer.

”Slåss mot ett spöke”

För några år sedan var Färjestad en del av kampanjen ”En riktig man”, som regionen gjorde som ett svar på ett regeringsuppdrag.

– Vi gjorde mycket runt kampanjen. Hade föreläsningar för juniorer och ungdomar, bland annat. Ser man på den andra änden av det har alla våra 02:or i år för första gången i vår historia sökt in till universitetet. Vi jobbar mycket med de här frågorna fortfarande. Det är många gånger som att slåss mot ett spöke. Vi är många i organisationen och är inte naivare än att fatta att det har hänt saker i historien och sannolikt kommer hända saker även framåt. Vi behöver ta hjälp och armkrok att jobba aktivt med frågorna tillsammans med andra samhällsaktörer.

Vad gör ni i praktiken, är det här frågor ni lyfter på ledningsnivå, i spelarråd bland a-lagsspelarna och liknande?

– Det här är en utbildning vi har inför varje säsong, och under säsongerna. A-lagskillarna pratar vi med inför varje ledighet och även däremellan: ”tänk på att”. Det är inte så att man är orsak till händelser, men som spelare är man exponerad. Alla har värdegrunder, såväl företag som föreningar och familjer också för den delen. Där är inte idrotten unik, men vi har en unik möjlighet att nå ut och bidra till en positiv förändring.

Machokultur

Ordet machokultur har också varit på tapeten de senast dagarna, i stormen runt Brynäs. Stefan Larsson menar att ordet är någonting man ofta har uppe för diskussion.

– Vi pratar mycket om det, vad är ”macho”? Machokultur är ett negativ laddat värdeord. Men vänder man på det – vad menar man i positiv bemärkelse i att vara man? Det pratade vi mycket om under ”En riktig man”-kampanjen. En riktig man våldtar inte, misshandlar inte och beter sig inte illa. Vi är engagerade i den typer av frågor, vi vill utbilda i dem, vill uppfostra. Men vi är inte dummare än att vi förstår att det är ett problem som vi varit del av historiskt och i viss mån är nu också. Så vi måste jobba med frågorna på ett aktiv sätt.

Hur ser ni i Färjestad på det som händer runt Brynäs just nu?

– Det är djupt tragiskt på många sätt, sen ska vi inte ge oss in och kommentera Brynäs förehavanden, men det är tragiskt utifrån att det finns offer, en förening och runt föreningen finns det väldigt många som jobbar hårt för bra saker. Det är ofantligt tråkigt och sorgligt för alla inblandade.

Larsson menar att det som sker runt Brynäs i en annan dimension lägger ett dåligt skimmer över idrotten, som står för bra saker och jobbar med dessa viktiga frågor även framåt.

– När saker av den här kalibern händer, så funderar man på hur man hanterar det. Vi ger oss inte in i att döma hur andra gjort, utan resonerar – hur gör vi? Hur jobbar vi? Vi har en stor möjlighet att engagera och nå ut till många, och vill kunna jobba för att göra en positiv skillnad.

Jobb framåt

Larsson säger att det är viktigt att frågan inte ”bara” lyfts nu, när ljuset är riktat på frågan, utan att arbetet måste fortsätta framåt.

– Vi tar gärna armkrok och behöver vara fler aktörer där vi driver de här frågorna med gemensam kraft. Vi måste titta på vart vi ska i en större kontext, och inte blunda för att vi är en del av och en spegel av samhällsbilden.

Artikeltaggar

Brynäs IFFärjestad BKFärjestad BK HerrIshockeySHLStefan Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare