Hoppa till huvudinnehållet

Avlossade ett skott och rånade butiken: ”Detta är ett rån, spela inte tuff”

Publicerad:
Polisen var snabbt på plats och kunder gripa den misstänkta rånaren.
Polisen var snabbt på plats och kunder gripa den misstänkta rånaren. Foto: Ola Gustafsson

Under vapenhot tvingade han två anställda i butiken att ge rånaren pengar och lotter. Mannen kunde gripas av polisen i närheten. Där hittade de både pistol och rånbytet. Nu står mannen åtalad för grovt rån och grovt vapenbrott.

Det var den 7 mars 2021 som mannen kom in på Coop Konsum på Frödingsplan. Enligt de anställda i butiken så kom rånaren fram till en av de anställda och visade en pistol och tog med honom ut på lagret, och vidare in på ett kontor. Rånaren ska ha ropat, "gör inget dumt nu, det är ett rån fattar du, spela inte tuff nu".

Där tvingade han den anställde att försöka öppna kassaskåp. I samband med detta avlossade rånaren ett skott ned i golvet bredvid den anställde. En hylsa flög ur pistolen och landade på golvet. Rånaren tvingade den anställde att plocka upp hylsan och lägga den i hans väska.

Den anställde har berättat att han sedan plockade ut lotter och pengar från kassaskåpet och la dem i rånarens medhavda väska.

Rånaren tvingade sedan in den anställde och ytterligare en anställd på kontoret och där tog han deras mobiltelefoner. Sedan försökte han att skjuta för en rullvagn som blockerade dörren till kontoret.

Togs av polisen

Rånaren lämnade sedan butiken genom en bakdörr.

Mobiltelefonerna hade senare anträffats slängda utanför en annan butik och tagits omhand av ägaren till butiken.

Polisen var snabbt på plats och de uppmärksammade en person som korsade Flygfältsvägen. Polisen har berättat i förhör att de körde över Flygfältsvägen och in på Kilstavägen där de försökte "boxa in" honom med bilen mot ett staket. Rånaren vände då och sprang över Flygfältsvägen i riktning mot Frödingsvägen. Polisen sprang i fatt honom och fick ner honom på marken där de satte handfängsel på mannen.

Enligt polisen var mannen verbalt väldigt aggressiv mot patrullen, han uttalade förtäckta hot och han ska ha ropat att han hade en skarpladdad pistol i fickan som han var rädd skulle avlossas.

Polisen upplevde honom som påverkad av någon form av narkotika.

Vid visitationen anträffades en pistol i hans högra jackficka.

Vapnet var en tidigare startpistol där spärren i pipan tagit bort så att pistolen kan avfyra skarp ammunition. I vapnet satt kula i loppet.

I hans väska påträffade polisen det troliga bytet från rånet. Där fanns lotter till ett värde av 56 480 kronor, sedlar till ett värde av 35 510 kronor 4 728 kronor i mynt.

Mannen förnekar brottet.

Försök till mordbrand

Mannen står även åtalad för försök till mordbrand.

Enligt åtalet ska mannen vid en adress på Gustav Adolfs allé i Örebro ha slagit sönder en ruta på en parkerad personbil. Därefter ska han ha hällt in bensin i bilen och försökt tända eld på bilen med en tändare.

Bilägaren ska ha lyckats stoppa mannen från att tända eld.

Mannen ska ha sagt till bilägare att han fått 5 000 kronor för att tända eld på bilen. En uppgift han tar tillbaka senare när han förhörs av polisen.

Mannen nekar till brott.

Beväpnad man rånade butik: ”Det har avlossats skott”

Artikeltaggar

Brott & blåljusCoop VärmlandFrödingsplanGrovt rånGrovt vapenbrottKarlskogaÖrebro

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.