Hoppa till huvudinnehållet

1000 lektioner om hälsa till Karlstads elever i höst

Publicerad:
Reporter Lilly Rung Klint
Lilly Rung Klint
lilly.rungklint@nwt.se
Marie Hammarberg och Anna Enström på barn- och ungdomsförvaltningen har arbetat fram hälsoutbildningen.
Marie Hammarberg och Anna Enström på barn- och ungdomsförvaltningen har arbetat fram hälsoutbildningen. Foto: Marie Hammarberg

Pandemin har lett till att många barn och unga brottas med psykisk ohälsa. I ett försök att uppnå och bibehålla ett gott fysiskt och psykiskt mående satsar barn- och ungdomsförvaltningen på en hälsoutbildning. I höst ska 1000 lektioner ges till kommunens elever.

Under parollen ”man mår bra när man lär och man lär när man mår bra” arbetar barn- och ungdomsförvaltningen med generella och riktade insatser för barns psykiska och fysiska hälsa.

Under pandemin har många rapporter, bland annat från BRIS och Socialstyrelsen, visat att barns mående dalar. Inställda fritidsaktiviteter, distansundervisning, nya rutiner och en allmän oro i samhället påverkar de ungas psykiska hälsa.

Elevhälsan i Karlstads kommun presenterade under onsdagen sin nya gemensamma satsning som kommer att gå av stapeln i höst. En hälsoutbildning med 1000 lektioner ska nå alla de kommunala skolornas elever från förskoleklass till nian.

Alla klasser

Marie Hammarberg, kurator och Anna Enström, skolöverläkare på barn- och ungdomsförvaltningen, har arbetat fram hälsoutbildningen som kommer att resultera i tre lektioner för varje klass där både fysisk och psykisk hälsa berörs.

– Målet är att ge barnen, och även föräldrarna i viss mån, rätt verktyg för att uppnå och bibehålla god hälsa under och efter pandemin. Delarna som rör den fysiska hälsan kommer att fokusera på hur man uppnår en bra bas av balans i livet, exempelvis genom sömn och olika aktiviteter, säger Marie Hammarberg.

"Oro och ångest är mänskligt” säger Marie Hammarberg.
"Oro och ångest är mänskligt” säger Marie Hammarberg. Foto: Tommy Andersson

Rätt verktyg

Utbildningen kring den psykiska hälsan kommer istället att kretsa kring hur man på ett bra sätt förhåller sig till sina egna känslor och tankar.

– Stress, oro och ångest är del av att vara människa. Vi har byggt upp ett samhälle där man strävar efter att vara 100 procent lycklig hela tiden, då kan det hända att man känner sig misslyckad om man har negativa känslor trots att det är mänskligt. Eleverna ska få rätt verktyg för att kunna förhålla sig till detta.

Artikeltaggar

BrisKarlstadKarlstads kommunMarie HammarbergPandemiPsykisk ohälsaSkola och utbildningSocialstyrelsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.